20 ROKOV „NEŽNEJ REVOLÚCIE“

20 ROKOV „NEŽNEJ REVOLÚCIE“
 
Slovenské a české veľvyslanectvo v Belehrade si pripomenú dvadsať rokov od Nežnej revolúcie v pondelok 16. novembra 2009 o 19:00 v Stredisku pekných umení Guarnerius, Džordža Vašingtona 12 v Belehrade kde usporiadajú vernisáž fotografií a panelov pri príležitosti 20. výročia pádu komunizmu.
 
foto
 
FOTO registerkultury.gov.sk
 
Povodom obeležavanja 20. godišnjice Čehoslovačke „Plišane revolucije“ 1989 u ponedeljak 16. novembra 2009 u 19:00 u Centru lepih umetnosti Guarnerius u Beogradu, Džordža Vašingtona 12 Ambasadorka Češke Republike u Beogradu Nj. E. G-dja Hana Hubáčková i Ambasador Slovačke Republike u Beogradu Nj. E. G-din Igor Furdík svečano će otvoriti izložbu fotografija i panela posvećenu 20. godišnjici padu komunizma.
 
Pri tejto príležitosti český prezident Václav Klaus pokrstil dnes svoju novú knihu. Kniha pod názvom Kde začíná zítřek (Kde sa začína zajtrajšok) popisuje vývoj českej spoločnosti za posledných desať rokov ako aj ekonomickú a politickú transformáciu po roku 1989. Klaus na krste prezradil, že knihu začal písať pred piatimi rokmi, no prácu musel prerušiť pre prezidentské povinnosti. "Nedávno som dospel k názoru, že táto kniha by mohla byť akýmsi darčekom k 20. výročiu pádu komunizmu," povedal český prezident.
 
Revolučnému novembru, udalostiam, ktoré spoločensko-politické udalosti v Československu v novembri 1989, zväčša označované ako Nežná revolúcia, sú jednými z najdôležitejších posledných desaťročí histórie SR a ČR. Názory na zmeny, ktoré v bývalom Československu nastali v dôsledku udalostí Novembra ´89, sa však pohybujú aj dnes – po dvadsiatich rokoch – v zásade v dvoch hraničných polohách: časť verejnosti ho vníma ako prevrat, pred ktorým („za komunistov“) bolo lepšie, iná časť tento zlom vykladá ako zásadný krok k nadobudnutiu slobody – voľnosti v spoločensko-politickom, hospodárskom aj osobnom rozmere.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články