ZVONY A NEVEN VO ZVOLENE KAMERNI HOROVI IZ SELENČE I BAČA U SR

ZVONY A NEVEN VO ZVOLENE
 
KAMERNI HOROVI IZ SELENČE I BAČA U SR
 
Zvolenský spevácky zbor v týchto dňoch bude hostiť spevácke zbory Zvony zo Selenče a Neven a Báču.
 
Zbory z Vojvodiny vystúpia v piatok, 20. 11. o 17.30 hod. v evanjelickom kostole v Sliači, 21. 11. o 16.00 hod. v rímskokatolíckom kostole na námestí SNP vo Zvolene, 22. 11. o 10.00 hod. v evanjelickom kostole na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici v rámci služieb Božích a po Bohoslužbách.
 
Zvolenský spevácky zbor zo Slovenska vlani hosťoval v našej krajine a v septembri minulého roka sa zúčastnil na Dňoch európskeho dedičstva v Báči. Najprv vystúpil na koncerte duchovnej hudby vo Franjevačskom kláštore, potom v rámci Svätej omše v chráme Sv. Apoštola Pavla v Báči ako aj na slávnostnom gala koncerte medzinárodného Festivalu chórov.
 
Na samom začiatku tohto medzinárodného Festivalu prvýkrát bola predvedená Hymna Báča, ktorú pre túto príležitosť skomponoval a tiež napísal pre ňu aj text mr. Ján Nosál zo Selenče. Premiérovo hymnu združene predviedli účinkujúce zbory pod dirigentskou taktovkou Juraja Súdiho. Táto udalosť bezpochyby predstavovala historickú udalosť v Báči.
 
KAMERNI HOROVI IZ SELENČE I BAČA U SR
 
"Zvolensky spevacky zbor" iz Slovačke će ovih dana biti domaćin pevačkim horovima Zvony iz Selenče i Neven iz Bača. Horovi iz Vojvodine će nastupiti 20.novembra u evengeličkoj crkvi u Sliaču, 21. novembra u rimokatoličkoj crkvi u Zvolenu i 22. novembra u evangeličkoj crkvi u Banskoj Bistrici.
 
Hor iz Zvolena je prošle godine u septembru gostovao u našoj zemlji i tada je učestvovao na manifestaciji Dani europske baštine u Baču.
 
U okviru manifestacije Dani europske baštine, u Franjevačkom samostanu u Baču održan je Treći međunarodni festival kamornih pevačkih zborova.
 
Nastupili su pevački zborovi "Neven" iz Bača, "Zvony" iz Selenče, "Vesnik" iz Negotina i iz Zvolena (Slovačka). Pred početak koncerta prvi puta je izvedena Himna Bača, koju je za ovu prigodu komponovao i tekst napisao mr. Jan Nosal iz Selenče. Praizvedba ove himne, koju su izveli združeni zborovi pod upravom Juraja Sudija, zasigurno je istorijski događaj Bača.

Komentárov  

+2 #1 serika 2010-04-10 06:31
:sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: B) B) B) B) B)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články