Svetový kalendár Slovákov na rok 2011

V Békešskej Čabe sa stretli redaktori slovenských kalendárov
 
Svetový kalendár Slovákov na rok 2011
 
Seminár sa konal v znamení 90. výročia slovenských kalendárov vychádzajúcich v Békešskej Čabe a v Báčskom Petrovci.
 
O vydaní Svetového kalendára Slovákov na rok 2011 a založení jeho redakčnej rady rozhodli redaktori a vydavatelia slovenských kalendárov vychádzajúcich mimo územia Slovenska na svojom stretnutí v sídle Békešskej župy. V spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou v Martine plánujú pripraviť aj bibliografiu slovenských kalendárov vychádzajúcich v zahraničí. Prvé pracovné zasadnutie redakčnej rady sa uskutoční 13. decembra v Starej Pazove pri príležitosti prezentácie Pazovského kalendára na rok 2010.
 
Na stretnutie v Dome slovenskej kultúry v Békešskej Čabe 13. novembra prišli zástupcovia dvoch kalendárov z Maďarska, dvoch zo Srbska a predstavitelia Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Slovenskej národnej knižnice v Martine. Okrem Nášho kalendára (Budapešť), Čabianskeho kalendára (Békešská Čaba), Národného kalendára (Báčsky Petrovec) a Pazovského kalendára (Stará Pazova) vychádzajú slovenské kalendáre na Ukrajine Podkarpatský Slovák a v Spojených štátoch amerických Národný kalendár v Pittsburghu.
 
O minulosti a súčasnosti Národného kalendára vychádzajúceho v Srbsku od roku 1920 hovoril jeho zostavovateľ Vladimír Valentík. Svojráznosťou tohto kalendára, ktorý toho času patril medzi prvé publikácie tlačiarne v Báčskom Petrovci je, že na základe záujmu svojich čitateľov tradične venuje veľký priestor poľnohospodárstvu. Druhým slovenským kalendárom v Srbsku je Pazovský kalendár, vznik ktorého - ako sa o tom zmienil jeho redaktor, Pazovčan Miroslav Demák - inšpiroval Čabiansky kalendár, čo prezrádza aj jeho formát a uverejňovanie príspevkov dokumentujúcich dolnozemskú slovenskú vzájomnosť. Doteraz vyšlo osem ročníkov tohto kalendára, ktorý sa okrem iného vyznačuje tým, že od minulého roka vychádza s CD-prílohou s ľudovou hudbou a uverejňuje pomerne veľké množstvo inzerátov. Ako o tom informovala redaktorka Tünde Tušková, Čabiansky kalendár vychádzal v období od roku 1920 do roku 1948 bol obnovený v roku 1991.
 
Ročenka Náš kalendár je najdlhšie nepretržite vychádzajúcim periodikom Slovákov v Maďarsku, podľa prístupných údajov vychádza od roku 1950. O tom hovorila redaktorka Alžbeta Račková ( pozn. Redakcie).
 
V záverečnej časti stretnutia sa účastníci dohodli na vydaní Svetového kalendára Slovákov na rok 2011, do ktorého okrem príspevkov, ktoré odzneli na tomto podujatí, budú zaradené aj články o slovenských komunitách vo svete.
 
Úryvky z článku Alžbety Račkovej,
www.luno.hu

Komentárov  

0 #2 KLENOVSKÁ RONTOUKAnovinarka 2010-09-27 07:38
Krásne. Uznanie si zaslúži už to, že sa festival uskutočnil po 32. krát. Nech sa Vám, ale aj vśetkým priaznivcom folklórnej hudby, tanca, spevu, remesiel a labužníkom tradičnej i netradičnej kuchyne darí aj dobudúcna. A kedy bude tá 33.KLENOVSKÁ RONTOUKA?
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 KLENOVSKÁ RONTOUKA - 33. ročník Gemersko-malohoStanislava Zvarová 2010-09-27 07:01
Prajem pekný deň, oznamujem Vám termín nadregionálneho festivalu s medzinárodnou účasťou 24. - 26.6.2010 v obci Klenovec - Gemersko-malohontské folklórne slávnosti - KLENOVSKÁ RONTOUKA. Slávnosti sú venované scénickému folklóru, tradičným remeslám, gastronomickým špecialitám, súťažiam. Návštevníci tohto podujatia sú aktívne zapájaní, nie len ako pasívny divák, či poslucháč. Bližšie info nájdete aj na www.rontouka.sk, alebo na www.echoviny.sk.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články