Vzácnu knihu zo 14. storočia Sarajevskú Hagadu predstavili v Bratislave

Vzácnu knihu zo 14. storočia Sarajevskú Hagadu predstavili v Bratislave
 
"Noviny New York Times v roku 1995 uverejnili, že stojí 700 miliónov dolárov a tak je to najdrahšia kniha na svete," povedal veľvyslanec Bosny a Hercegoviny vo Švajčiarsku Jakob Finci, ktorý prítomným priblížil príbeh tohto literárneho skvostu. Podľa neho bola kniha vyrobená v tajnosti v rokoch 1350 až 1390. Nevie sa celkom presne, ako sa dostala do Sarajeva, tiež nie je známy autor ilustrácií, ale v roku 1894 bola predaná múzeu v Sarajeve.
 
foto
 
Sarajevská Hagada
 
"Na to musel uvoľniť peniaze minister financií Rakúsko-Uhorska, stála 130 grošov, čo je dnešných 8000 eur (241.008 Sk)," prezradil veľvyslanec Finci. Podľa neho existujú viaceré legendy, kde "prežila" druhú svetovú vojnu, pretože sa o ňu veľmi zaujímali Nemci. Teraz je špeciálne umiestnená v sarajevskom múzeu, kde šesť rokov pre ňu pripravovali miestnosť. "Je veľa žiadostí o jej vystavenie, ale nesmie odísť do zahraničia," dodal Finci.
 
Sarajevskú Hagadu vydali vo verných 613 kópiách. Dnes ju Sarajevčania prvýkrát prezentovali v zahraničí. Je certifikovaná, má 288 strán a komerčnú cenu 1700 eur (51.214 Sk).
 
"Je to prekrásne ilustrovaná rukopisná kniha v jednom origináli so vzácnymi obrazmi. Napríklad Zem je v nej guľatá, čo v 14. storočí bola zvláštnosť," povedal pre TASR veľvyslanec SR v Bosne a Hercegovine Miroslav Mojžita.
 
TASR
 
foto
 
SARAJEVSKA HAGADA
 
Sarajevska Hagada je jevrejski rukopisni iluminirani kodeks, koji potiče iz srednjovjekovne Španije. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu i u njegovom posjedu nalazi se od 1894. godine, dok je prije toga pripadala sarajevskoj jevrejskoj porodici Kohen.
 
Sarajevska Hagada je zajedno sa Jevrejima napustila Španiju, a postoje podaci da se još 1609. godine nalazila u Italiji (Venecija). Nastala je negdje u sjevernoj Španiji, u drugoj polovini 14. vijeka, dakle poslije 1350. godina.
 
Sadržaj sarajevske Hagade ispisan je krasnopisom na prerađenoj i istančanoj koži, u periodu kada papir još uvijek nije ušao u masovnu upotrebu. Ova izuzetna rukopisna knjiga ima 84 pergamentska lista, veličine 16,5x22,8 cm. Neki od njih ispisani su krasnopisom, neki iluminirani, a neki, opet, potpuno prazni. Uvezani su u tabake od po osam ili dvanaest stranica.
 
Wikipedia

Komentárov  

0 #2 hagadaaaron cohen 2009-12-03 05:24
pani citatelia HAGADA je rozpravkove prezitie hebrejskeho sviatku PESAH-pascha,po obicajnom jazyku,ako sa ma svetit tento nadherny sviatok....aj jeshua-jezis svetil tento sviatok.lebo pochadzal z israela jezis-jeshua
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 hagadaaaron cohen 2009-12-03 05:24
pani citatelia HAGADA je rozpravkove prezitie hebrejskeho sviatku PESAH-pascha,po obicajnom jazyku,ako sa ma svetit tento nadherny sviatok....aj jeshua-jezis svetil tento sviatok.lebo pochadzal z israela jezis-jeshua
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články