MATIČNÝ KONCERT V BIELOM BLATE

MATIČNÝ KONCERT V BIELOM BLATE
 
V nedeľu 27. decembra sa v sieni Domu kultúry v Bielom Blate uskutočnil vydarený výročný koncert Miestneho odboru Matice slovenskej v Bielom Blate.
 
foto
 
Ženská spevácka skupina vedená Nebojšom Popićom
 
Ženská spevácka skupina za hudobného sprievodu Nebojšu Popića úvodom odspievala vianočné piesne a potom ešte ďalšie – Nad Lízikou, Jaj mamičko, Aká je to hora a A tam hore na tom vŕšku.
 
foto
 
Staršia tanečná skupina z Bieleho Blata
 
Úspešní boli aj speváci: Tamara Hromčíková odspievala pesničky Pustite ma mamko na tanec a Ty môj milý najmilejší; Jarmila Siantová piesne Vôľu nemám a Nešťastná je láska, kým Nebojša Popić odspieval šláger To banátsko šíre pole.
 
foto
 
Mladšia tanečná skupina
 
Mladšia tanečná skupina zatancovala tanec Čí že si šuhajko, kým ich starší kolektív odtancoval dva tance - Dasku a Borovku.
 
Program spestrili aj tri členky divadelnej odbočky (Tamara a Iveta Hromčíkove a Jarmila Siantová) krátkou veselohrou Bolenie zuba a Anita Jonášová prednesom básne Krajania od Andreja Sládkoviča a krasorečníctvom humoresky Vápnová jama.
 
foto
 
Anita Jonášová
 
foto
 
Tamara a Iveta Hromčíkove a Jarmilka Siantova
 
Ako hostia na programe vystúpili členovia bulharského kultúrno-umeleckého súboru Trandafer z Bieleho Blata a v záverečnom tanečnom bode zmiešaná slovensko-bulharská skupina zatancovala Vlašské tance z východného Srbska.
 
foto
 
Bulharský kultúrno-umeleckého súboru Trandafer z Bieleho Blata
 
foto
 
Zmiešaná tanečná skupina – Vlašské tance
 
Podľa slov predsedníčky MO MS Jarmily Hromčíkovej, Bieloblatčania s podobným programom vystúpili začiatkom novembra aj v obci Príbeľce (okres Veľký Krtíš, Slovensko) s ktorou má Biele Blato niekoľkoročnú družbu. Na ľudovej veselici, ktorá sledovala po programe, organizátori podelili ochotníkom a hosťom nástenný kalendár MO MS Biele Blato na rok 2010. Vydanie kalendára podporili ich spoluobčania žijúci v zahraničí a vytlačila Kultúra Báčsky Petrovec.
 
Text a foto: Ján Špringeľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články