Európu naďalej sužuje mrazivé počasie

Vyberáme z portálu SME.sk
 
Európu naďalej sužuje mrazivé počasie
 
Strednú Európu zasypávajú od piatku kopy snehu, pričom sneženie by malo pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Tlaková níž, ktorá sneh do Európy prinesie, dostala meno Daisy. Sneženie by mal sprevádzať silný vietor a mrazivé teploty.
 
Nemecko očakáva v piatok až 40 centimetrov snehu a cez víkend ešte viac. "To, čo predpovedajú na víkend, môže viesť k chaosu v doprave a zanechať celé časti Nemecka úplne paralyzované," varuje vo vyhlásení nemecký Auto Club Europa. Červený kríž pripravuje po celej krajine veľké vyhrievané stany pre bezdomovcov. Európske letiská varovali pasažierov pred zrušením či značným meškaním letov.
 
Úrad civilnej ochrany Nemecka (BBK) dnes vydal výstrahu občanom, aby sa pripravili na príchod blizardu, silného a studeného vetra sprevádzaného silným snežením.
 
Odporučil im, aby si urobili v domácnostiach zásobu jedla, liekov a pitnej vody na najbližšie tri-štyri dni. Majú tiež rátať s tým, že intenzívne sneženie, ktoré zasiahne územie Nemecka v sobotu, by mohlo viesť k lokálnym výpadkom energie a vážne narušiť verejnú dopravu.
 
V Českej republike, najmä na Morave, už od rána husto sneží. Doprava v Brne úplne skolabovala, množstvo práce pre početné nehody majú aj hasiči a záchranári. Problémy so snehom očakávajú aj na severe Španielska a Francúzska. Veľké časti Provensálska sú pre množstvo snehu už teraz bez elektrického prúdu.
 
Vedenie spoločnosti Eurostar prevádzkujúcej podmorskú železničnú trať spájajúcu Veľkú Britániu s kontinentálnou Európou v piatok zrušilo polovicu vlakových spojení. Dôvodom sú hlboké mrazy, ktoré v súčasnosti sužujú prakticky celú Európu, informovala hovorkyňa firmy.
 
Spoločnosť Eurostar zaznamenala v súvislosti so súčasnými európskymi mrazmi problémy už vo štvrtok. Rýchlik smerujúci z Bruselu do Londýna premávajúci pod kanálom La Manche vtedy opäť uviazol na trati a museli ho odtiahnuť do Británie.
 
Výpadok postihol desaťtisíce cestujúcich v jednom z najrušnejších období roka, keď mnohí ľudia plánovali cestu vlakom na sviatky. Problémy podľa spoločnosti spôsobil nezvyčajne suchý, sypký sneh, ktorý sa dostal do motorov. V dôsledku týchto problémov viac ako 2000 cestujúcich zostalo v tuneli uväznených.
 
V Poľsku vládne extrémne chladné počasie s teplotami na niektorých miestach okolo mínus 27 stupňov Celzia.
 
Británia zažila zo štvrtka na piatok najchladnejšiu noc tejto zimy. V severnom Škótsku teplota klesla až na mínus 21,6 stupňa Celzia, čo je najmenej od roku 1995.
 
Naopak, juh Európy zasiahli rozsiahle povodne a v Bulharsku majú doslova jarné počasie. Teploty sa tam vyšplhali na 14 až 17 stupňov Celzia. Na niektorých miestach začali kvitnúť kvety, lyžiarske strediská museli zatvoriť.
 
Pre celé Španielsko vyhlásili dnes výstrahu kvôli nepriaznivému počasiu. V severnej časti krajiny sa už prejavujú príznaky predpovedanej "polárnej zimy". Obyvateľov krajiny sužujú záľahy snehu a poľadovica.
 
Aj obľúbený dovolenkový ostrov Mallorca zasiahla dnes víchrica a intenzívny dážď.
 
Výnimkou je len juhozápadný región Extremadura a Kanárske ostrovy - tam vládne letné počasie s 20 stupňami Celzia.
 
K dopravným obmedzeniam došlo aj na severe Talianska. Taliansko-francúzsky hraničný priechod Col de Larche pri meste Cuneo museli uzavrieť.
 
Holanďania sa tešia korčuľovaniu na zamrznutých kanáloch, riekach a jazerách. Všetky nádeje upriamili na to, aby sa po prvý raz po rokoch konal Elfstedentocht - najťažší korčuliarsky maratón na svete, ako o tom písal denník De Telegraaf.
 
Vo Švédsku klesli teploty až na mínus 38,7 stupňa Celzia.
 
V Rusku a na susednej Ukrajine ochromilo dopravu niekoľkodňové sneženie. Keďže sú pravoslávne Vianoce, na cestách nevznikol chaos. V Moskve odpratávali snehovými frézami Červené námestie, kde napadalo 20 centimetrov nového snehu.
 
Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5182995/europu-nadalej-suzuje-mrazive-pocasie.html#ixzz0c31Voopc

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články