VYDARENÝ VEČIEROK V SELENČI

VYDARENÝ VEČIEROK V SELENČI
 
V kútiku srdca nejedného milovníka zborového spevu, ľudovej hudby či slovenského folklóru vôbec, ktorý bol prítomný v nedeľu večer 10.januára v sieni Domu kultúry v Selenči, tento dátum zostane zaznamenaný. Večierok prichystal Komorný zbor Zvony zo Seleneče za pomoci svojich hostí, DFS základnej školy Pramienok, DFS KUS Jána Kollára Medovníček, žiackeho orchestra základnej školy a Mestského komorného zboru Neven z Báču.
 
foto
 
Gala koncert usporiadali pri príležitosti prezentácie nových ľudových krojov a hudobných nástrojov, ktoré si Komorný zbor Zvony zadovážil ďakujúc finančným prostriedkom, získaným z projektov. Zvony sa uchádzali o finančné prostriedky Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, NRSNM v Srbsku a Slovenského veľvyslanectva v Belehrade. Členovia komorného zboru sa tešia, že po rokoch jestvovania zaspievajú vo vlastných ľudových krojoch a za hudobného sprievodu vlastného ľudového orchestra. V úvodných slovách umelecký vedúci zboru PaedDr. Juraj Súdi vyslovil vďaku všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli zboru v doterajšom pôsobení a pretrvávaní na slovenskej umeleckej scéne nie iba doma ale aj v zahraničí. Zvony sa totiž úspešne predstavovali tak doma ako aj v zahraničí a prezentovali tam nielen svoje prostredie ale aj Slovákov žijúcich v Srbsku. Za svoje vystúpenia neraz získali vzácne uznania a vysoké ocenenia odborníkov.
 
foto
 
Juraj Súdi a cimbal
 
Na gala koncerte na svoje prišli milovníci zborového spevu ale aj milovníci slovenských ľudových pesničiek, ktoré zaspievali duetá členov zboru. Detské folklórne súbory sa predstavili najnovšími choreografiami venovanými svadbe a svadobným obyčajom. Hostia z Báča predviedli zborové piesne samostatne a v spoločnom vystúpení s hostiteľmi koncertu, Komorným zborom Zvony. Po prvý raz Zvony predstavili aj svoj ľudový orchester, ktorý zažíva svoje prvé kroky na verejných vystúpeniach .Ústredným hudobným inštrumentom orchestra je cimbal, ktorý sa Zvonom podarilo zadovážiť a po dlhej časovej prestávke znovu Selenčou odznieva cimbalová hra. Orchester pomenovali Zvonivá cimbalovka. Zatiaľ je to osemčlenný orchester ale ako povedal vedúci J.Súdi orchester je vždy otvorený pre spoluprácu so všetkými hudobníkmi a všetkými našimi slovenskými prostrediami. Na nedeľňajšom koncerte ako hosť orchestru na klarinete zahral aj Zlatko Nosál. Hrou na kontrabase sa predstavil aj hudobník a hudobný odborník Ervin Malina, ktorý hráva v rôznych orchestroch a skupinách a predstavoval svoje prostredie a slovenskú národnosť doma i v zahraničí, bezmála po celom svete. Na tomto koncerte predviedol sólové body a vystúpil aj spolu s ľudovým orchestrom. Nezištnú pomoc poskytla aj dirigentka, tiež hosťka v programe prof. hudby Anna Medveďová z Báčskeho Petrovca.
 
foto
 
Príhovor J.E. Igora Furdíka
 
Záverom koncertu odzneli príhovory predsedníčky NRSNM Any Tomanovej-Makanovej, veľvyslanca SR v Belehrade Jeho Excelencie Igora Furdíka a predsedu Obce Báč mr.Tomislava Bogunovića. Spoločné všetkým bolo, že vyjadrili podporu takejto práci a zaželali ešte veľa zdaru a úspešnú činnosť zboru, v prospech obohacovaniu slovenskej kultúry a kultúrneho života Slovákov na týchto priestoroch. Andrej Lojdl prečítal list, ktorý prišiel z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí v ktorom sa tiež vyjadruje úcta a podpora práci zboru, ktorý podpísala riaditeľka odboru kultúry Ľubica Bartalská. V obecenstve nechýbali ani predstavitelia lokálnych inštitúcii a organizácii, ktorí neraz finančne pomohli zboru ako aj predstavitelia iných prostredí či už odborníci alebo iba milovníci kultúrno umeleckých programov.
 
Gala koncert odznel ďakujúc aj nezištnej pomoci členov KUS Jána Kollára, ktorí sa postarali aby diváci na koncerte všetko dobre videli a počuli. Boli to Pavel Faďoš a Vladimír Kováč. Program moderovali tiež členovia zboru Alexander Žiak a Mária Nosálová. Po programe nasledoval koktailom, ktorý pre hostí a účastníkov programu prichystali organizátori. Komorný zbor Zvony udelil hosťom aj priliehavé spomienkové darčeky a tak ešte raz vyjadrili vďaku za nezištnú pomoc všetkým, ktorí na akýkoľvek spôsob prispievajú k úspechu zboru.
 
Juraj Berédi – Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články