Virtuózny maliar a grafik Pavel Pop v Sarajeve

Virtuózny maliar a grafik Pavel Pop v Sarajeve
 
Pavel Pop izlaže u Sarajevu
 
V piatok 22. januára 2010 o 19-ej hodine v Sarajeve sa uskutoční slávnostné otvorenie výstavy obrazov špičkového umelca z radov vojvodinských Slovákov Pavla Popa, staropazovského rodáka dlhé roky žijúceho a tvoriaceho na Petrovaradínskej pevnosti. Organizátorom výstavy, ktorá bude trvať do 6. februára 2010, je Mestská galéria Collegium artisticum v rámci komplexu Skenderija a v spolupráci s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Bosne a Hercegovine. Na otvorení budú hovoriť veľvyslanec Slovenskej republiky v Sarajeve J.E. Miroslav Mojžita a riaditeľ Mestskej galérie Collegium artisticum Strajo Krsmanović.
 
foto
 
Pavel Pop
( 1. december 1948, Stará Pazova )
 
U sarajevskoj galeriji „Collegium artisticum“ 22. januara u 19. časova će biti otvorena samostalna izložba slika Pavela Popa, slovačkog umetnika, koji je rođen 1. decembra 1948 u Staroj Pazovi (Srbija). Na izložbi, koju organizuje Slovačka ambasada u BiH, publika će videti stotinjak umetnikovih slika. Pavel Pop završio je Školu za primenjenu umetnost u Novom Sadu i Akademiju likovnih umetnosti u Bratislavi. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama.
 
The academy-trained graphic artist Pavel Pop was born on 1st of December,1948 in Stara Pazova (Serbia).within his artistic work,he develops a concept that was named imaginative realism by the expert critique.he took a degree in graphics on the academy of fine arts and design in Bratislava in 1975.he has been a member of the association of the artists of Vojvodina (ULUV) since 1977.as a student of remarkable artist Albin Brunovsky and Vincent Hloznik,he developed his artistic poetics that is dominant within the contemporary graphic art in Slovakia.
 
Akademický grafik a maliar Pavel Pop sa narodil 1. decembra 1948 v Starej Pazove. Vo svojej výtvarnej tvorbe vyvíja koncept, ktorý odborná kritika pomenovala imaginatívnym realizmom. Vyštudoval grafiku na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave roku 1975. Členom Združenia výtvarných umelcov Vojvodiny (ULUV) sa stal roku 1977. Ako bratislavský žiak vynikajúcich umelcov Albina Brunovského a Vincenta Hložníka vypracoval si výtvarnú poetiku, ktorá má prevahu aj v súčasnej grafickej tvorbe na Slovensku.
 
O jeho umeleckej tvorbe náš výtvarný kritik Vladimír Valentík konštatuje, že Pavel Pop svoje voľné grafické listy realizované hlbokou tlačou (najčastejšie medirytom) napĺňa virtuóznym kresliarskym rukopisom starých majstrov, ktorým suverénne ovláda a vytvára nadčasové, oneirické vízie umiestnené vo vzrušujúcom, harmonicky rozvírenom ireálnom priestore obrazu. Popove grafické listy majú súčasný, ale zároveň aj tradicionalistický – čo znamená – postmoderný prízvuk, rozoznať na nich štýlové znaky manierizmu, prvky neosurrealizmu, ale zdá sa nám, že v podstate ide o romantizujúcu koncepciu, v ktorej je predsa najpodstatnejšia imaginácia. Okrem toho evidentné je autorovo poznanie aj iných umelecko-historických slohov. Napríklad na grafických listoch rozbujnených formotvorných línií badať barokozujúci pátos a na niektorých tvárach akýsi renesančný nádych.
 
Grafická tvorba Pavla Popa sa nevzďaľuje od figuratívneho podania. Dominantným motívom jeho voľných grafických listov je ženský akt, či ženská figúra, najčastejšie fragmentárne podaná. Prítomnosť ženy na Popových grafikách môžeme pochopiť v znamení tradičnej symboliky. Jeho súčasné, ženské figúry majú akýsi mýticko-prapočiatočný tajuplný ráz. Teda ženy – ústredný motív Popovej tvorby – treba chápať v zmysle večne ženského, v zmysle ženského kozmického princípu, ku ktorému speje naša túžba po transcendentne.
 
Jeho virtuózny kresliarsky rukopis sa plne prejavuje aj v jeho cykle perokresieb inšpirovaných a pomenovaných podľa leptov Francisca de Goyu – Desastres de la guerra. Goyove fantastické, ale predovšetkým humanistické protivojnové umelecké výjavy ako téma a výzva dostali novú, súčasnú reinterpretáciu a stvárnenie v duchu Popovej poetiky imaginatívneho realizmu na 17. kresbách Pavla Popa.
 
Maľby Pavla Popa sú akoby umeleckým následkom 20. storočia – obdobia rozbitia atómu. Sú to maľby praskania a rozkladu, čím vynikajúco korešpondujú s ovzduším doby, v ktorej vznikali. Veľké plátna Pavla Popa najčastejšie kompozične vypĺňajú neutrálne alebo chladné farby pozadia obrazu, na ktorom sa vďaka použitým hýrivým farbám v strede odohráva búrlivý proces rozkladu alebo zrodu.
 
Pavel Pop – grafik virtuózneho kresliarskeho rukopisu – je teda aj vynikajúcim maliarom. Najnovšie – v priebehu roka 2008 – Pavel Pop vypracoval cyklus kresieb podobizní najväčších svetových výtvarných umelcov a ich najznámejších výtvarných diel.
 
Pripravil Martin Prebudila
 
foto
 
"Claude Monet"
 
foto
 
"Dali the Magician"
 
foto
 
"Michelangelo"
 
foto
 
"Endi Vorhol"
 
foto
 
"Desastres dela guerra"
 
foto
 
"Kama Sutra"
 
foto
 
"Act"

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články