Na záhrebskej univerzite Sieň Martina Kukučína

V ústrety 150. výročia narodenia
 
Na záhrebskej univerzite Sieň Martina Kukučína
 
V priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity v Záhrebe slávnostne otvorili Sieň Martina Kukučína, ktorá bude slúžiť na štúdium slovenského jazyka.
 
Martin Kukučín, vlastným menom Matej Bencúr sa narodil 17. mája 1860 v Jasenovej na Orave. Ako lekár pôsobil v Selciach na ostrove Brač.
 
Tu sa aj oženil a s manželkou sa neskôr presťahoval do Chile. V roku 1923 sa opäť vrátil do bývalej Juhoslávie. Zomrel 21. mája 1928 v nemocnici v Pakraci a pochovaný bol na cintoríne Mirogoj v Záhrebe. V októbri toho istého roku boli jeho telesné pozostatky prenesené na Slovensko do Martina.
 
foto
 
Tohto roku si pripomíname 150 rokov od narodenia Martina Kukučína, popredného reprezentanta prózy slovenského literárneho realizmu
 

Dekan Filozofickej fakulty v Záhrebe Damir Boras na slávnostnom otváraní Siene Martina Kukučína konštatoval, že štúdium slovenského jazyka má na záhrebskej fakulte dlhoročnú tradíciu. Ocenil aktívny prístup pedagógov a záujem študentov o slovenský jazyk a dodal, že otvorenie siene bude ďalším impulzom v rozvoji vzájomnej spolupráce. Veľvyslanec SR Roman Supek konštatoval, že medzi osobnosti, ktoré slovenskú a chorvátsku kultúru spájajú, patrí aj Martin Kukučín. Slovák, ktorý svoj osud spojil s Chorvátmi a ich životné osudy zobrazil vo svojich dielach. Je pre nás a budúce generácie odkazom a inšpiráciou. Na záver veľvyslanec poďakoval vedeniu fakulty za podporu, ktorú venuje výučbe slovenského jazyka na FF UZ. Lektorka slovenského jazyka Doc. Eva Tibenská poďakovala všetkým zúčastneným za podporu projektu Siene Martina Kukučína, osobitne ocenila podporu vedenia FF UZ a krajanských spolkov za záujem o spoluprácu a rozvoj slovenského jazyka. Vyjadrila presvedčenie, že sa slovenčina bude aj naďalej na fakulte úspešné rozvíjať, čoho dôkazom sú aj prítomní študenti. Ako informoval hovorca ministra zahraničných vecí Peter Stano, záverom študenti slovakistiky na záhrebskej univerzite netradičným spôsobom v krátkom kultúrnom programe predstavili diela Martina Kukučína a taktiež zaspievali slovenské ľudové piesne.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články