Pozornosť a pokornosť vodičov, presnosť a prísnosť policajtov

NOVÝ ZÁKON O BEZPEČNOSTI CESTNEJ PREMÁVKY
 
Pozornosť a pokornosť vodičov, presnosť a prísnosť policajtov
 
Od vlaňajšieho Dňa ľudských práv (10. decembra) by sme sa mali správať vľúdnejšie. Zvlášť v doprave, nielen vodiči motorových a nemotorových vozidiel, ale i chodci počas prechodu cez cestu. Zákon je v ladnosti s bežnou úrovňou na starom kontinente. Na udeľovanie trestných bodov, zodpovednosť za prečiny na základe videozáznamu, zákaz všetkým šoférom používania mobilných telefónov, zníženú povolenú hranicu alkoholu v krvi, zníženú prípustnú rýchlosť jazdy v dedinách a mestách si postupne občania Srbska musia zvykať, tak ako čo sa od lanského 19. decembra učíme nečakať pred veľvyslanectvami krajín EÚ na víza.
 
foto
 
Dva trestné body za predbiehanie na križovatke alebo kolóny vozidiel by dostali aj títo vodiči, ktorí sa dopustili nemalých priestupkov na ulici JĽA v Kovačici. Doprava na takzvanej druhej ulici je v „osade insity“ bezpochyby najfrekventovanejšia.
 
foto
 
Prvé dva zábery: piatok 10. novembra 2006, 14:43 h, križovatka medzi ulicou JĽA a Žarka Zreňanina. Cesta smerom do Pančeva. Na ani dvestometrovej vzdialenosti rad za radom smerujú tri nákladné autá, z čoho prvý vlečie druhý kamión plný cukrovej repy, za nimi osobný, potom špeciálny nákladný automobil a na konci ešte dva osobné automobily. Vodič tretieho kamiónu nič nerešpektuje, predbieha vzápätí nákladiaky s repou a miery väčšou rýchlosťou od povolenej k ďalšiemu neďalekému rázcestiu na Hviezdoslavovej.
 
foto
 
Tretia momentka: nedeľa 17. mája 2009, 10:59, ulica JĽA, smer na Zreňanin, asi 150 m od odbočenia do Podnikateľsko-rekreačného strediska Relax či slávistického areálu (takmer cez cestu je i nová benzínová stanica). Mikrobus najprv predbehuje dva a nedlho potom ešte raz tri ďalšie osobné automobily v kolóne.
 
Štvrtá fotografia je z tej istej nedele, keď sa očakáva menšia premávka ako počas pracovných dní. V nespočetnej kolóne motorových vozidiel o 11:48 h najprv autobus ale i osobný automobil za nim sa pokúšajú rýchlejšou jazdou predstihnúť všetkých.
 
foto
 
Pomaly ďalej zájdeš, známy latinský výrok, nebol platný pre žiadneho zo šoférov, ktorí nedodržiavali pravidlá cestnej premávky. Milicionári by im v roku 2010 udelili po dva trestné body. Presne pred 60. rokmi sa v Silvestrone uskutočnili premiérove majstrovstvá sveta automobilov Formuly 1. Vyznávači motoristických športov by týchto neslávne slávnych vodičov radi nasadili za volant na súťažné okruhy podobných pretekov. Pre frekventované ulice osád sú totiž – nebezpeční.
 
Text a fotografie: Ján Špringeľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články