Výzva na zápis do osobitných voličských zoznamov

Minister Svetozar Čiplić dnes navštívil NRSNM
 
Výzva na zápis do osobitných voličských zoznamov
 
Poziv za upis pripadnika nacionalnih zajednica u biračke spiskove
 
Minulý týždeň sa začalo promočné turné ministra pre ľudské a menšinové práva vo vláde Srbska Svetozara Čiplića ohľadne zápisu príslušníkov národnostných spoločenstiev v Srbsku do osobitných voličských zoznamov.
 
Minister Čiplić dnes pobudol v sídle Národnostnej rady Slovenskej národnostnej menšiny(NRSNM), kde usporiadali spoločnú tlačovku ministra Čiplića a predsedníčky Slovenskej nárosnostnej rady Anny Tomanovej Makanovej.
 
Neoficiálne sa uvádza, že sa na osobitný voličský zoznam zatiaľ zapísalo iba 16 000 Slovákov, čo je iba polovica z potrebného počtu na priame demokratické voľby do NRSNM. Sklamali najmä tri najväčšie strediská Slovákov vo Vojvodine – Báčsky Petrovec, Kovačica a Stará Pazova.
 
Voličské zoznamy sa uzavrú 9. marca 2010. Občania Srbska, ktorí sa nachádzajú v zahraničí a majú právo zapísať sa na osobitný voličský zoznam, prihlášku môžu podať aj internetom. Nájdu ju na webovej stránke Ministerstva pre ľudské a menšinové práva Srbska.
 
- Zapíšte sa, aby ste mohli voliť a byť volení- odkázala predsedníčka NRSNM a pokrajinská tajomníčka pre informácie Anna Tomanová Makanová. „Tieto voľby nemajú žiaden súvis s politikou, ide tu o národnostnú identitu a jej zachovanie“ povedala Tomanová Makanová.
 
Minister Svetozar Čiplić ubezpečil, že nejde o žiadne delenie medzi národnostnými spoločenstvami a vyzdvihol, že celý proces pozorne sleduje Európska únia.
 
„Tento proces musíme uskutočniť bez akejkoľvek škvrny“ povedal Čiplić a zdôraznil, že ide o dobrovoľné rozhodnutie každého jednotlivca. Každý občan Srbska, príslušník menšiny, má právo vyjadriť sa o svojej príslušnosti a zapísať sa do osobitného voličského zoznamu. Jednotlivec však má rovnaké právo nevyjadriť sa a nezapísať sa na zoznam. Na to ho nik nemôže a nesmie prinútiť – upozornil minister Čiplić počas návštevy NRSNM.
 
............................................................
 
Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić posetio je danas Nacionalni savet Slovačke nacionalne manjine, gde je sa predsednicom tog saveta Anom Tomanovom Makanovom održao zajedničku konferenciju za štampu povodom upisa pripadnika nacionalnih zajednica u Srbiji u posebne biračke spiskove.
 
Kako nezvanično kaže Anna Tomanova Makanova, u posebni birački spisak se za sada upisalo 16 hiljada Slovaka, što je tek polovina od potrebnog broja za direktne, samim tim i demokratske izbore u Nacionalni savet.
 
Upis u spiskove nisu odradili kako treba, upravo najveći slovački centri u Vojvodini – Bački Petrovac, Kovačica i Stara Pazova. Medjutim, još ništa nije izgubljeno.
 
„Birački spiskovi se zatvaraju 9. marta ove godine, te ima još mesec dana“ – pojasnila je Tomanova Makanova i poručila:
 
„Upišite se da bi ste mogli da birate ali i da bi ste mogli da budete birani“.
 
Ministar Čiplić je napomenuo da ceo proces pomno prati Evropska unija i da nesme imati ni jednu mrlju. Posebno je naglasio, da svaki pripadnik neke manjinske zajednice ima jednako pravo da se izjasni kao pripadnik te zajednice i upiše u poseban birački spisak, kao i pravo da se ne upisuje niti na bilo koji način izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články