Svätý Trifun a Valentín

14. február
 
Svätý Trifun a Valentín
 
Sviatky svätého Trifuna, ktorého svätí pravoslávna cirkev a svätého Valentína, ktorý je skôr súčasťou západnej tradície, v Srbsku začíname oslavovať spoločne ako sviatky vína a lásky.
 
foto
 
Srbská pravoslávna cirkev si svätého Trifuna pripomína ako mučeníka, ktorý svoj život dal za kresťanskú vieru, nevylučujúc jeho význam ako ochrancu manželskej lásky a vernosti. Svätý Trifun je však predovšetkým ochrancom vinohradníkov. Vinohradníci si od pradávna uctievali tohto patróna, snažili sa získať jeho podporu a modlitbami si vyprosiť u neho priazeň a predovšetkým ochranu úrody vo viniciach.
 
Valentín, na ktorého si tiež spomíname 14. februára, bol kňazom v Ríme. Jeho hlavným „zločinom“ však nebolo kresťanstvo, ale niečo iné. Rímska ríša v 3. stor.– imperátor Claudius II. Gótsky – v snahe vytvoriť mocnú armádu vydal poľutovaniahodné nariadenie. Keďže si všimol, že slobodní regrúti bojujú s väčším nasadením ako vojaci, ktorých doma čakajú manželky a deti, zakázal sobáše mladých párov.
 
Kňaz Valentín však nerešpektoval nariadenie svojho cisára. Napriek upozorneniam zo strany úradov naďalej v tajnosti sobášil mladých ľudí, ktorí si chceli vyslúžiť túto sviatosť. Jeho činnosť však bola čoskoro odhalená a cisár Claudius II. ho poslal pod katovu sekeru 14. februára roku 269 (273).
 
Srbská pravoslávna cirkev si na tohto svätca a mučeníka spomína 30. júla resp. 13. augusta, avšak nie ako ochrancu zamilovaných.
 
Či už oslavujeme Trifuna alebo Valentína, či víno alebo lásku, aj jedno aj druhé vždy bývalo silnou inšpiráciou umelcom, spisovateľom a básnikom. Pod ich vplyvom vytvorili významné diela.
 
Aj jedno aj druhé však vedelo a vie popliesť rozum aj tým najrozumnejším.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články