TLAČOVKA V MINISTERSTVE KULTÚRY SRBSKA

TLAČOVKA V MINISTERSTVE KULTÚRY SRBSKA
 
Svetový deň materinského jazyka
 
21.februar-Međunarodni dan maternjeg jezika
 
Ústredné oslavy Svetového dňa materinského jazyka, vyhláseného roku 2000 UNESCO-m, v Srbsku (predtým v ZR Juhoslávii a SČH) prebieha od roku 2001 každého 21. februára v Kovačici.
 
foto
 
Záber z dnešnej tlačovky v Ministerstve kultúry Srbska
 
Na doterajších šiestich akciách v podobe okrúhlych stolov, prednášok, referátov, debát sa prítomným prihovárajú odborníci, politici a spolu s ďalšími zúčastnenými počúvajú a besedujú na rozličné kultúrne témy. Odborníci varujú : dnes sa rozpráva vo svete na 7.000 jazykoch. Polovica z nich do konca XXI. storočia nebudú jestvovať. Každý druhý týždeň vo svete zanikne po jeden jazyk. Hlavným organizátorom týchto pre „osadu insity“ požadovaných a nekaždodenných podujatí je Pavel Babka, zakladateľ Medzinárodného etno centra Babka.
 
foto
 
Poradkyňa pre vzdelávanie národnostných menšín v Ministerstve osvety Srbska Vesna Ackovićová a osobitný radca v Ministerstve kultúry Srbska Zoran Hamović
 
foto
 
Zoran Hamović a Pavel Babka
 
foto
 
V štúdiu TV Kopernikus v Belehrade, kde hosťovala dvojica maliarov a riaditeľ galérie Babka
 
Na dnešnej tlačovke v Ministerstve kultúry Srbska sa v mene hostiteľov prihovorili pani Ackovićová a pán Hamović, kým okrem Pavla Babku, riaditeľa galérie na brífingu sa zúčastnili aj maliari, ktorí budú mať vystavené olejomaľby na tohtoročných oslavách Svetového dňa materinského jazyka v nedeľu 21. februára v Kovačici: Klára Babková z Kovačice (ovláda maďarský a slovenský jazyk), Adam Mezin z Uzdina (rumunský), Rozalia Markovová z Aradáča (maďarský) Nataša Mijailovićová a Zuzana Vereská - obe z Kovačice (slovenský).
 
foto
 
Zuzana Vereská a Klara Babková
 
foto
 
Adam Mezin
 
foto
 
Rozalia Markovova
 
foto
 
Nataša Mijailovićová
 
Zajtra sa v Podnikateľsko-rekreačnom stredisku Relax uskutoční sympózium pod názvom Jazyk a nemateriálna kultúra, kým sa na pondelok vo všetkých základných školách v Srbsku na prvej hodine materinského jazyka prečíta posolstvo Iriny Bokovej, generálnej riaditeľky UNESCO.
 
Text a fotografie: Ján Špringeľ
 
21.februar-Međunarodni dan maternjeg jezika
 
Briga o očuvanju maternjeg jezika verovatno je jedan od najvećih zadataka, posebno što u aktuelno vreme ubrzanog globalizma, maternji jezik može da bude neka vrsta prepreke u komunikaciji, rekao je danas specijalni savetnik u Ministarstvu kulture Zoran Hamović.
 
On je, najavljujući aktivnosti tog ministarstva, povodom 21. februara - Medjunarodnog dana maternjeg jezika, istakao da gotovo svakog dana u svetu nestane po jedan jezik, ali da u globalnom komuniciranju, maternji jezik ne mora biti prepreka, već, naprotiv, prednost za kulturno upoznavanje i toleranciju, podsticajnu za kreativni ambijent. Povodom Medjunarodnog dana maternjeg jezika, u nedelju, 21. februara, u Kovačici će biti otvorena izložba slikara naive u Galeriji "Babka", na kojoj će svoje radove predstaviti petoro autora, koji govore različitim maternjim jezicima.
 
Savetnica za obrazovanje nacionalnih manjina Ministarstva prosvete Vesna Acković istakla je da manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, kao što je to slučaj u nekim drugim delovima Evrope i sveta.
 
U našoj zemlji ima više od 30 nacionalnih manjina, a Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja daje poseban akcenat obezbedjenju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa.
 
Programom obeležavanja Dana maternjeg jezika predvidjeno je i da u ponedeljak, 22. februara, u svim osnovnim školama u Srbiji na prvom času maternjeg jezika bude pročitana poruka generalnog direktora UNESKO-a Irine Bokove, rečeno je na konferenciji.
 
Izvor - Tanjug

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články