21. február - Medzinárodný deň materinského jazyka

21. február - Medzinárodný deň materinského jazyka
 
Pri príležitosti medzinárodného dňa materinského jazyka včera napoludnie v galérii Babka v Kovačici minister kultúry Srbska Nebojša Bradić otvoril výstavu obrazov insitných maliarov Adama Nezima, Rozalije Markovovej, Zuzany Vereskej, Nataše Mijailovićovej i Klary Babkovej.
 
foto
 
Foto Ján Špringeľ
 
foto
 
Foto Ján Špringeľ
 
Minister Bradić zdôraznil význam zachovania jazyka a pripomenul, že UNESCO stanovil Deň jazyka za sviatok kultúry, ktorým sa má poukazovať na potreby chránenia a zveľaďovania jazykov. Aj podľa úradujúcej stálej koordinátorky UN v Srbsku Dorit Nicanovej tento deň si treba uctievať a nedovoliť zánik jazyka. „Pozdvihovanie povedomia predstavuje prvý krok v tomto smere. Teší nás keď vidíme, že sa Medzinárodnému dňu materinského jazyka venúva čoraz väčší dôraz“, povedala Nicanová a zhodnotila, že Srbsko vyvíja dobrú prax v zmysle rozoznávania a zachovávania jazykov.
 
foto
 
Foto Ján Špringeľ
 
foto
 
Foto Ján Špringeľ
 
Nebojša Bradić po otvorení výstavy navštívil najstaršiu insitnú maliarku v Kovačici Katarínu Ďurišovú, ktorá má 79 rokov.
 
Otvárací ceremoniál spestrili žiaci Gymnázia Michaila Pupina, ktorí zaspievali piesne v srbskej, maďarskej, rumunskej a slovenskej reči.
 
Patrónmi podujatia v Kovačici sú UNESCO, republikové ministerstvá kultúry a osvety, Kancelária UN v Srbsku a Nacionálna komisia pre spoluprácu s UNESCO.
 
Výstava bude otvorená do 21. marca

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články