Slovenský minister z vojvodinskými Slovákmi

Slovenský minister s vojvodinskými Slovákmi
 
Slovenský minister kultúry Marek Maďarič, v tretí deň návštevy našej krajiny, predpoludním navštívil Kovačicu, cez obed pobudol v Novom Sade a predvečerné a večerné hodiny strávil v Báčskom Petrovci. Po namáhavom dni, konečná zastávka bola v Kulpíne. Minister Maďarič sa v Kovačici stretol najprv s predstaviteľmi obce a potom navštívil Galériu insitného umenia, spomienkový dom Martina Jonáša a Galériu Babka.
 
foto
 
V Galérii insitného umenia v Kovačici (Foto Ján Špringeľ)
 
foto
 
Pred domom Martina Jonáša, ktorého rekonštrukciu podporí SR (Foto Ján Špringeľ)
 
foto
 
Minister Marek Maďarič s riaditeľom súkromnej Galérie Babka Pavlom Babkom (Foto Ján Špringeľ)
 
Mareka Maďariča vo Výkonnej rade Vojvodiny prijal pokrajinský premiér Bojan Pajtić. Na schôdzi bola prítomná aj podpredsedníčka pokrajinskej vlády Anna Tomanová Makanová, pokrajinský tajomník pre kultúru Milorad Djurić a podpredseda Zhromaždenia Vojvodiny Martin Zloch. Zo slovenskej strany rozhovorov sa zúčastnila i generálna riaditeľka sekcie Medzinárodnej spolupráce Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Silvia Salanská a veľvyslanec SR v našej krajine Igor Furdík.
 
V Novom Sade slovenský minister navštívil aj Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov. Návšteva Báčskeho Petrovca sa začala stretnutím s obecným vedením a pokračovala obchôdzkou Matice slovenskej a Galérie Zuzky Medveďovej. V Slovenskom vojvodinskom divadle si minister Marek Maďarič pozrel monodrámu Kontrabas.
 
-kp-

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články