SLOVÁCI V SRBSKU SPLNILI PODMIENKU NA PRIAME VOĽBY

SLOVÁCI V SRBSKU SPLNILI PODMIENKU NA PRIAME VOĽBY
 
Príslušníci slovenského národnostného spoločenstva si v priamych voľbách budú voliť nové vedenie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny. Vyplýva to z počtu doteraz zapísaných Slovákov do osobitného voličského zoznamu, ktorých sa do 2. marca zapísalo 23955, čo je o takmer 300 viac než je stanovený limit ( 23609 občanov Slovákov ) na uskutočnenie priamych volieb. Lehota zápisu však ešte plynie, takže všetci tunajší Slováci, ktorí chcú využiť svoje právo a hlasovať vo voľbách za nové národnostné vedenie, v nadchádzajúcich dňoch a najneskoršie do 9. marca sa musia zapísať do osobitného voličského zoznamu.
 
Podľa správy z Ministerstva pre ľudské a menšinové práva, situácia v jednotlivých prostrediach a jednotlivých národnostných spoločenstvách je nasledujúca:
 
 
 
Do osobitných voličských zoznamov sa možno zapísať do 9. marca 2010 v úradných priestoroch lokálnej samosprávy (obecné a miestne úrady), prípadne prostredníctvom dobrovoľníkov v teréne. Zápis je možné uskutočniť aj poštou zaslaním vyplneného tlačiva žiadosti Ministerstva pre ľudské a menšinové práva na príslušný úrad lokálnej samosprávy.
 
Tlačivo-formulár si možno stiahnuť aj na stránke NRSNM:
 
 
Slovaci su ispunili uslov za direktne izbore u nacionalni Savet Slovaka.
 
Upis u biračke spiskove, odnosno podnošenje zahteva za upis u poseban birački spisak pripadnika nacionalnih zajednica zarad izbora u Nacionalne savete je moguće do 9. marta ove godine. Tačan datum izbora se još uvek nezna i nije sigurno dali će trajati jedan ili dva dana. Ovi izbori se neće ničim posebno razlikovati od onih uobičajenih.
 
Kako kaže državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava dr.Sc. Jan Sabo, Slovaci su se upisali u dovoljnom broju i stekli pravo na direktne izbore u nacionalni Savet Slovaka. Za ostvarivanje ovog prava minimalni broj upisanih je 23 609 pripadnika Slovačke nacionalne zajednice. Završno sa 02.03.2010, na posebni birački spisak upisano je 23 955 Slovaka i time ispunjen potreban uslov za direktne izbore. Situacija u pojedinim opštinama je sledeća:
  •  Alibunar: 571
  • Bač: 1 590
  • Bačka Palanka: 2 344
  • Bački Petrovac: 4 771
  • Kovačica: 5 862
  • Novi Sad: 2 558
  • Stara Pazova: 2 093
  • Šid: 1 115
Državni sekretar Sabo napominje da još hiljade podnetih zahteva čeka na obradu i unos na spisak. Ovaj posao će se obavljati i naknadno, posle 9. marta, u okviru zakonskog roka. Dokle će potrajati, nemože se reći, jer još uvek nije odredjen tačan datum održavanja izbora. Pretpostavljano vreme je kraj meseca maja ili početak juna.
 
Glasaće za izborne liste a ne za pojedince – kaže Sabo i napominje da se na jednoj listi može nalaziti maksimum 29 kandidata, koliko je i članova Nacionalnog Saveta Slovaka.
 
Kada je reč o Nacionalnom Savetu Slovaka, za sada nije podneta ni jedna izborna lista. Ove liste mogu podneti registrovane ili neformalne grupe gradjana, političke stranke i druge organizacije, ukoliko prikupe najmanje 50 verifikovanih potpisa gradjana. Potpise overava opština ili sud.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články