V kuchyni starej mamy

V kuchyni starej mamy
 
V nedeľu 7.marca v etno priestore domu kultúry v Selenči bola otvorená výstava pod názvom V kuchyni starej mamy. Výstavu spoločne nainštalovali členky Etno sekcie zo Selenče a hostky, členky Spolku žien z Kovačice.
 
foto
 
Vedúca etnosekcie Viera Strehárská sa prihovorila v úvode otváracieho programu výstavy
 
Úvodom kratšieho programu prítomných privítala a o nainštalovanej výstave v krátkosti hovorila vedúca etnosekcie Viera Strehárská.Vo svojom príhovore pani Strehárská vyzdvihla, že kuchárka bola vždy skromná, tichá, ktorá si vedela zariadiť svoju kuchyňu v ktorej potom v tichu chystala jedlá pre svoju rodinu. V mene hostí z Kovačice prítomným sa prihovorila predsedníčka Spolku žien Zuzana Hrková.V kratšom umeleckom programe sa predstavili básňami a piesňami Malvína Zolňanová, Ľudmila Ragová, Anna Berédiová, Marian a Pavel Častvanovci, Monika Trusinová a Anita Provodovská, ako aj žiacky orchester základnej školy.
 
foto
 
Časť kuchyne
 
Na výstavu sa boli pozrieť aj vzácne hostky z Pivnice a Lalite. Výstava je venovaná výzoru a vybaveniu kuchyne, takej akú mala stará mama kedysi. Našli sa tu rôzne náčinia z dreva, hliny a potom už kovové a porcelánové. Nechýbal ani murovaný a omaľovaný sporák. Svoje miesto na výstave mali aj časti kuchynského nábytku vyplnené taniermi, šálkami, zaváraným kompótom, voňavým ovocím a i. Tiež sa mohli vidieť takzvané “kuchárky“, výšivky ktoré zdobili steny v kuchyni na ktorých boli vypísané rôzne heslá. Súčasťou výstavy sú aj zástery, ktoré staré mamy používali pri práci v kuchyni. Taktiež nevystal ani Selenčský receptár tradičných selenčských koláčov. S týmito receptami sa pokúsia dostať do Kuchárskej knihy, ktorú chystá Asociácia spolkov slovenských žien.
 
foto
 
Selenčský receptár
 
Návštevníci mohli aj ochutnať tieto tradičné koláče, ktoré prichystali členky etnosekcie pre pohostenie. Súčasnejšie kuchárky už používali aj Kuchárske knihy, ktoré tiež mali svoje miesto na výstave. Mohli sa tu vidieť aj výrobky z domácej kuchyne ako je domáci chlieb, svadobný koláč-brána, a i. O presnom počte výstavných exponátov sa nedá ani povedať. Hostky z Kovačice tiež mali svoj priestor na ktorom predstavili svoje exponáty venované kuchyni. Taktiež na tvári miesta Kovačičanky robili koláče tradičným spôsobom.
 
foto
 
Hostky z Kovačice na tvári miesta robili koláče
 
Za takúto krásnu výstavu môžeme vďačiť usilovným členkám etnosekcie, ktoré vynakladajú maximálne úsilie aby svojím spoluobčanom pri príležitosti 8.marca, MDŽ každoročne prichystali príležitostnú výstavu vo svojom výstavnom priestore. Výstava sa mohla pozrieť v nedeľu 7. a v pondelok 8.marca v popoludňajších hodinách.
 
Juraj Berédi – Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články