Medzi dvoma domovmi

Medzi dvoma domovmi
 
Súčasťou slovenskej literatúry a kultúry je aj tvorba autorov žijúcich za hranicami Slovenska. Medzi väčšinovou kultúrou, v ktorej žijú, svojimi dielami v materinskom jazyku vyjadrujú svoju identitu. „Medzi dvoma domovmi“ – to je názov projektu, ktorého cieľom je zmapovať kultúrne dedičstvo minulých a súčasných literátov tvoriacich mimo územia Slovenska.
 
foto
 
5. marca 2010 vo vydavateľstve Matice slovenskej tlačou vyšiel druhý zväzok výberu z tvorby Slovákov v zahraničí, ktorého zostavovateľmi sú Miroslav Demák, Michal Harpáň, Peter Cabadaj a Vladimír Skalský
 
Preto tri inštitúcie, ktorých poslaním je šíriť slovenskú literatúru v zahraničí Literárne informačné centrum a Svetové združenie Slovákov v zahraničí z Bratislavy a Matice slovenskej z Martina spojili sily a pripravili spoločný projekt. Jeho prvým konkrétnym výsledkom bola Medzi dvoma domovmi 1, Antológia slovenskej poézie v zahraničí, zostavovateľa Antona Baláža ktorá vyšla v roku 2008 a prináša pohľad na modernú slovenskú poéziu najmä z druhej polovice 20. storočia.
 
Medzi dvoma domovmi 2, Antológia slovenskej krátkej prózy v zahraničí mapuje slovenskú prózu krajanských a exilových spisovateľov. Prináša krátke prózy známych i menej známych exilových spisovateľov (Hronský, Klas, Lahola, Jurina, Grosman...), aj najvýraznejších protagonistov krajanskej literatúry (Hronec, Demák, Benka, Fúziková a i.).
 
Tretí zväzok antológie by mal predstaviť spomienkovú a literárnokritickú tvorbu.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články