VÝSTAVA OLEJOMALIEB

Vo farských priestoroch v Selenči
 
VÝSTAVA OLEJOMALIEB
 
V sobotu v Selenči v starej sieni vedľa evanjelického kostola bola otvorená prvá samostatná výstava olejomalieb maliara samouka Petra Valášeka.
 
foto
 
Evanjelický cirkevný zbor svoju miestnosť renovoval a prispôsobil priestor aj pre takéto podujatia ako sú výstavy umeleckých diel. Peter Valášek sa rozhodol, že práve Selenčanom a v tomto priestore umožní oboznámiť sa s jeho doterajšou umeleckou tvorbou. Výstava nie je tematická a predstavuje priesek doterajších jeho prác olejomalieb na plátne. Na obrazoch dominujú motívy prírody-pejzáže. Aj napriek tomu, že je toto Valášekova prvá výstava, jeho obrazy zdobia steny našich spoluobčanov po celom svete. Peter Valášek sa narodili v Pivnici kde aj skončili základnú školu. V školení pokračovali na strednej stavebníckej škole v Novom Sade. Za prácou odišli do zahraničia a dnes žije a pôsobí v Rakúsku.
 
foto
 
Petar Valášek so svojou manželkou( z prava) a zborový farár Vladimnír Valent na otovorení výstavy
 
Na otváraní sa prítomným najprv prihovoril zborový farár Vladimír Valent, ktorý privítal prítomných a v krátkosti sa zmienil aj o veľkonočných sviatkoch. Potom odznel kratší kultúrno umelecký program, v ktorom účinkoval Spevácky zbor Ozvena pôsobiaci pri evanjelickej cirkvi a deti nedeľnej školy. Anna Valentová prečítala zhodnotenie výstavy podpísané výtvarným pedagógom, ináč profesorom výtvarnej kultúry na základnej škole Miškom Bolfom po čom Mgr.Th Vladimír Valent výstavu otvoril. Na vernisáži sa zúčastnili aj hostia, predseda Rady MS Selenča Juraj Grňa, riditeľka školy Svetlana Zolňanová a predseda MOMS Ján Šimoni. Výstavu si zájujemcovia budú môcť obzrieť do 12. apríla.
 
Tento dátum vernisáže malir a organizátori určili s úmyslom spestriť Selenčanom veľkonočné sviatky. Nainštalovaná výstava snáď aspoň čiastočne vynahradí tradičnú selenčskú výstavu kraslíc, ktorá žiaľ v tomto roku vystala.
 
Výstavu spoločne zorganizovali evanjelický cirkevný zbor, Juraj Berédi a samotný umelec.
 
Juraj Berédi – Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články