XIII. FESTIVAL ANIČKY JURKOVIČOVEJ - NOVÉ MESTO NAD VÁHOM

XIII. FESTIVAL ANIČKY JURKOVIČOVEJ - NOVÉ MESTO NAD VÁHOM
 
11. 04. 2010 - 14. 04. 2010
 
Trinásty ročník tohto divadelného festivalu slávnostne otvorili dnes 11. apríla položením venca k pamätnej tabuli prvej slovenskej herečky a novomestskej rodáčky Aničky Jurkovičovej. Festival Aničky Jurkovičovej je celoslovenská divadelná prehliadka, ktorá nominuje víťazov prehliadky na festival festivalov - Scénickú žatvu v Martine.V tomto ročníku sa o titul laureáta popasuje päť domácich a dva divadelné súbory zo Srbska.
 
foto
 
Na XII. ročníku Festivalu Aničky Jurkovičovej sa zúčastnil KUS Zvolen z Kulpína s predstavením Kľúčovou dierkou
 
V Novom Meste nad Váhom sa udomácnila a má bohatú tradíciu táto celoslovenská prehliadka neprofesionálnych divadelných súborov s inscenáciami slovenskej a svetovej dramatickej tvorby, mapujúca postavenie a poslanie ženy v spoločnosti.
 
Zajtra na Festivale vystúpi DO KIS Kysáč s predlohou Boženy Čahojovej-Bernátovej Cesta pre dúhu a v stredu 14. apríla 2010 sa obecenstvu predstaví Divadelná sekcia pri DK Michala Babinku z Padiny s inscenáciou hry Jozefa Hollého Kubo.
 
Treba povedať, že Kysáčania v roku 2006 boli laureátmi Festivalu Aničky Jurkovičovej a na ňom sa zúčastnili aj v roku 2008 s predlohou Kataríny Applegatovej Požičaná láska. V tom istom roku na Festivale vystúpili aj Kulpínčania s predlohou Vinka Möderndorfera: Aj sekera bude treba. DS KUS Zvolen z Kulpína tiež vlani na tom istom javysku na motívy hry J. Ortona zahral predstavenie Kľúčovou dierkou.
 
Okrem uvedených dvoch divadelných súborov, na Slovensko sa pomaly chystajú aj Staropazovčania. Festival v Palárikovej Rakovej, kde majú cestovať ako víťyzi pivnického festivalu DIDA 2010, bude prebiehať v dňoch 27. 04. 2010 – 02. 05. 2010.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články