16. prehliadka 3xD – najlepší Vojlovičania

16. prehliadka 3xĎ – najlepší Vojlovičania
 
V Starej Pazove sa 10. apríla uskutočnila 16. pehliadka detskej divadelnej tvorby 3xĎ. Bola to vlastne minuloročná prehliadka ktorú organizátri SD VHV a SKUS Janka Čmelíka, odročili z novembra minuleho roku kôli chrípke. Na prehliadke vystúpilo päť predstavení pre deti v súťažnej časti a jedno hosťujúce.
 
foto
 
Aj 16. prehladku sledovali okrem divákov dve poroty. V odbornej boli Lýdia Gedeľovská, profesorka triednej výuky v záklandej škole Janka Čmelíka, Zoltan Fridman, režisér z Rumy a Mgr. Marjan Karavla, akademický maliar zo Starej Pazovy. Predstavenia a výkony hercov sledovala aj detská porota v zložení Dana Kričková, Nina Baková, Dária Poliovková, Izabel Stošićová a Mário Mojović.
 
Po otvorení prehliadky vystúpili recitátorky Ema Kočišová a Jana Rumanová, ktoré budú Starú Pazovu prezentovať na pokrajinskej súťaži a prvý sa predstavili divadelníci z Báčskej Palanky - divadelná odbočka MOMS-u predviedli Ľúbostný ples na text a v réžii Eleny Hložanovej. Potom vystúpil SKOS z Erdevíku s inscenáciou ľudovej rozpráve Traja zhavranení bratia v réžii Vladimíra Śerfézyho. Nasledoval SKOS Detvan z Vojlovice s predstavením Rozmarín, na text a v réži Terézie Veberovej – Oravcovej. Žiaci záklandej školy Branka Radičevića z Boľoviec predviedli predstavenie Koza rohatá a jež, čiim kompletným autorom je Viera Tomanová a žiaci základnej školy mladých pokolení z Kovačice sa predstavili inscenáciou Had z VIII.2 na text Márie Kotvášovej – Jonášovej, v kolektívnej réžii.
 
Odborná porota sa rozhodla udeliť nasledovné ocenenia v kategórii deti pre deti:
  • za herecký výkon Ivane Lomenovej z Erdevíka za úlohu mamy v predstavení Traja zhavranení bratia a divadelnému súboru SKOS Detvan z Vojlovice za kolektívnu hru predstavenia Rozmarín;
  • za epizodnú úlohu Dávidovi Šerfézymu za postavu kráľa v predstavení Traja zhavranení bratia;
  • cenu za najlepšiu dievčenskú postavu a za najlepší mužský herecký výkon porota neudelila.
Cenu za najlepší neherecký prvok porota udelila:
  • za najlepšie kostými Terézii Veberovej Oravcovej v predstavení Rozmarín;
  • za najlepšiu autorskú hudbu Žeľkovi Kolárikovi – Žexovi v predstavení Rozmarín;
  • za javiskovú reč súboru v predstavení Had z VIII.2 z Kovačice;
  • za najlepšiu réžiu a scénografiu Terézii Veberovej Oravcovej v predstavení Rozmarín.
Porota navrhla divadelnej komisie Výboru pre kultúru NR SNM aby na niektorej z detských prehliadok na Slovensku, vojvodinbských Slovákov reprezentovalo predstavenie Rozmarín SKOS Detvan z Vojlovice.
 
Najlepšiemu predstaveniu z Vojlovice sa dostal keramický divadlík, ktorý vypracovala divadelníčka Katarína Fábryová.
 
Detská porota udelila nasledovné ceny:
  • za najsimpatickejšieho herca – Jane Berackovej, z Vojlovice za postavu zajka;
  • za najkomickejšieho herca - Dávidovi Śerfézymu z Erdevíka za postavu kráľa;
  • za najkrajší kostým – Martinovi Marekovi v úlohe havrana;
  • za najsimatickejši pár – Alise Oravcovej a Andrejovi Pánikovi z predstavenia Rozmarín;
  • za najsimpatickejšiu hru – kolektívu VIII 2 triedy z Kovačice. 
V predsieni divadla nainštalovaná bola výstava výtvarných prác detí základnej školy Janka Čmelíka, ktorú pripravili Ján Stupavský akademický sochár a Majan Karavla, akademický maliar a súbežne aj zvolili najkrajší výkres, ktorý sa našiel na obálke Bulletínu a ktorý ako diploma dostali odmenení herci. Vypracovala ho Kristína Hricová žiačka siedmého ročnika.
 
Prehliadku 3xĎ v roku ked sa oslavuje 240 rokov od príchodu Slovákov a založenia osady Stará Pazova, podporili Úrad Slovákov žijúcich v zahraničí, NR SNM, Pokrajinský sekretarát pre kultúru a vzdelávanie, obec Stará Pazova, miestne spoločenstvo Stará Pazova, Zväz ochotníkov a Stredisko pre kultúru Stará Pazova a tlačiareň SAVPO. Tohtoročná – 17. prehliadka 3xĎ mala by sa uskutočniť v novembri.
 
Anna Simonovićová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články