Výzva konzulky SR v Belehrade Kataríny Stehlíkovej zúčastniť sa na voľbách do NR SR

Výzva konzulky SR v Belehrade Kataríny Stehlíkovej zúčastniť sa na voľbách do NR SR
 
Slovenskí občania iste vedia, že na Slovensku sa blíži termín parlamentných volieb. Predseda Národnej rady ich vyhlásil na sobotu, 12. júna. Rada by som pripomenula, že pokiaľ ste slovenský občan a najneskôr v deň volieb dovŕšite vek 18 rokov, môžete sa aj zo zahraničia hlasovania zúčastniť. Slovenský zákon o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky umožňuje totiž aj voľbu prostredníctvom pošty.
 
foto
 
Ako teda postupovať?
 
Pokiaľ máte trvalý pobyt na Slovensku a v čase volieb za zdržiavate v zahraničí, musíte požiadať o voľbu poštou. Vyplnenú a podpísanú žiadosť pošlete na adresu obecného úradu v mieste svojho trvalého pobytu.
 
Ak nemáte na Slovensku trvalý pobyt, musíte požiadať o zapísanie do osobitného zoznamu voličov. Žiadosť o zapísanie do tohto zoznamu zašlete na adresu Miestneho úradu mestskej časti Bratislava – Petržalka.
 
Čo je však v tejto chvíli najdôležitejšie, je termín, dokedy tak môžete urobiť. Žiadosti musia byť doručené na príslušný obecný či mestský úrad najneskôr 50 dní predo dňom volieb, to znamená do 23. apríla 2010.
 
Obecný úrad Vám na adresu uvedenú v žiadosti doručí obálku, ktorá obsahuje:
- 18 hlasovacích lístkov,
- obálku s odtlačkom úradnej pečiatky príslušného obecného úradu, ktorá je určená na vloženie jedného hlasovacieho lístka,
- poučenie o spôsobe hlasovania a
- návratnú obálku s heslom „VOĽBA POŠTOU“.
 
Po uskutočnení hlasovania podľa postupu uvedeného v poučení, zašlete návratnú obálku príslušnému obecnému úradu tak, aby bola doručená v posledný pracovný deň predo dňom volieb, to je do piatka 11. júna. Obálky doručené po tomto termíne nebudú do výsledku hlasovania započítané. Len pre úplnosť uvádzam, že poštovné si hradí sám volič.
 
Podrobnejšie informácie o spôsobe hlasovania a tiež príslušné formuláre žiadostí, o ktorých som hovorila, nájdete na internetovej stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, ale aj slovenského Veľvyslanectva v Belehrade a tiež Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
 
Na záver by som rada zdôraznila, že slovenskí občania, ktorí si chcú uplatniť svoje aktívne voličské právo zo zahraničia, môžu tak urobiť prostredníctvom pošty. Predpokladom je však včasné zaslanie žiadosti o voľbu poštou alebo žiadosti o zapísanie do osobitného zoznamu voličov. Príslušným obecným úradom tieto žiadosti musia byť doručené najneskôr do 23. apríla tohto roku.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články