SPRÁVY Z REGIÓNA

SPRÁVY Z REGIÓNA
 
Maďarsko, Chorvátsko a Srbsko chcú eurokomisára pre menšiny...
Na pamätnú tabuľu padlým Slovákom v Taliansku venovali aj vojvodinskí Slováci...
 
Maďarsko, Chorvátsko a Srbsko chcú eurokomisára pre menšiny
Prezidenti Maďarska, Chorvátska a Srbska v piatok 16. apríla vyzvali na vytvorenie postu európskeho komisára pre národnostné menšiny. Ako vyhlásil pred novinármi prezident MR László Sólyom, ktorý sa v juhomaďarskom Pécsi stretol s chorvátskym partnerom Ivom Josipovićom a srbským prezidentom Borisom Tadićom, ich konečným cieľom je vymenovanie eurokomisára „zodpovedného za národnostné otázky”. Európska únia by pritom mala „uznať pojem kultúrneho národa” ako označenie pre spoločenstvá obývajúce viacero krajín, ktoré si zachovávajú spoločný jazyk, kultúru, históriu a identitu. L. Sólyom pritom zdôraznil, že súčasťou tejto myšlienky nie sú žiadne územné nároky. Maďarský prezident taktiež prisľúbil, že Budapešť počas európskeho predsedníctva v prvej polovici roka 2011 podporí rýchly vstup Chorvátska a Srbska do Európskej únie.
 
Na pamätnú tabuľu padlým Slovákom v Taliansku venovali aj vojvodinskí Slováci
Pamätnú tabuľu darovali dnes 18. apríla na Vojenskom cintoríne v mestečku Follina padlým Slovákom na talianskej Piave Matica slovenská, vláda SR a vojvodinskí Slováci. V roku Jozefa Cígera Hronského a Roku kresťanskej kultúry 2010 ide už o druhú pamätnú tabuľu približne 70 000 padlým slovenským vojakom v I. svetovej vojne na talianskej Piave. Prvú tabuľu odhalil podpredseda vlády Dušan Čaplovič v roku 2008 v Ponte di Piave. Spoluorganizátorom pietnej spomienky a odhalenia pamätnej tabule po 90-tich rokoch od I. svetovej vojny bolo Veľvyslanectvo SR v Ríme, v zastúpení Stanislava Valla, Tibora Mikuša, predsedu Trnavského samosprávneho kraja, primátora a zastupiteľstva mesta Follina ako i duchovných autorít regiónu a mesta.
 
Informoval hovorca Matice slovenskej Stanislav Bajaník.
 
SITA

Komentárov  

0 #1 Pamätná tabuľa Slovákom padlým na PiaveVDT 2010-04-22 04:14
:-?: Pamätná tabuľa Slovákom padlým na Piave


Follina 18. apríl 2010



Na pietnej spomienke dňa 18. apríla 2010 na Memoriálnom maďarsko-rakúsko-slo venskom cintoríne (v tejto oblasti padlo cca 70 000 Slovákov)v mestečku Follina - severo-talianska oblasť Veneta, Matica slovenská – delegácia: Stanislav Bajaník, Miroslav Bielik, Viera Denďúrová Tapalagová - darovala a odhalila v poradí už druhú ďakovnú tabuľu slovenským vojakom padlým v prvej svetovej vojne v Taliansku v oblasti rieky Piava. Darcom oboch tabúľ (prvá bola odhalená v Ponte di Piave roku 2008) je Kamenárstvo BARTOŠ z Báčskeho Petrovca, ktorému na tomto mieste za obe tabule, ako i ďalšie tabule na Slovensku i v slovenskom zahraničí. Úprimná vďaka aj v mene už nežijúcich našich prastarých a starých otcov, ktorí sa, žiaľ, z bojov domov už nikdy nevrátili a odpočívajú bez hrobov často zabudnutí a nepovšimnutí v ďalekej cudzine. Riaditeľ Krajanského múzea MS Stanislav Bajaník v slávnostnom príhovore súčasne poďakoval aj darcovi a spomenul aj vojenské obete a obety všetkých Slovákov v oboch svetových vojnách, symbolicky pozdravil všetkých už nežijúcich o.i. zádušnou modlitbou a pietnou piesňou: Kamaráti, bratia, pomaly sa tratia...“ Spoluorganizátorom a sponzorom tejto pietnej spomienky bolo Veľvyslanectvo SR v Taliansku - J.E. Stanislav Vallo, firma ČESATO – Leonard Černák, Trnavský samosprávny kraj - Tibor Mikuš, mesto Follina v Taliansku. Podujatie sa uskutočnilo v rámci matičného Roku Jozefa Cígera Hronského, ktorý v prvej svetovej vojne a v tejto oblasti taktiež bojoval.



V. D. Tapalagová
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články