Ako skorý mráz - Kao rani mraz

Ako skorý mráz - Kao rani mraz
 
V Novom Sade dnes večer usporiadajú premiéru filmovej prvotiny Đorđa Balaševića Kao rani mraz. Filmový príbeh sa nadväzuje na známu Balaševićovu baladu Priča o Vasi Ladačkom, presnejšie na udalosti, ktoré nasledujú po tých príbehoch z piesne, pozorované zo zorného uhla Vasovho synovca Nikolu.
 
foto
 
Idea o sfilmovaní príbehu sa zrodila dávnejšie o čom Đole na svojej webovej stránke písal ešte vo svojej kolumne z roku 2003, z ktorej vyberáme časť:
 
Tema: Djoletova Kolumna Datum 21.10.2003 Možda me je ta magija pogurala i u studio, ko zna, da ipak snimim pesme za nesnimljeni film o Vasi Ladačkom? Možda je taj zvezdani prah pao na harmoniku Andreja iz Kulpina, i neke žalosne panonske tonove uklopio u strofe kao neotkrivene minerale u prazna mesta u periodnom sistemu elemenata, koja su godinama čekala na njih....
 
„Výraz skorý mráz a následky ktoré sebou prináša, veľmi dobre chápu sedliaci z tejto našej nížiny. To je to, čo padne cez noc a spečatí žatvu. Môj dedo, ktorý bol vinohradníkom, vždy mal obavy zo skorého mrázu. To súvisí aj s mladosťou, ktorá je témou filmu. V mladosti niečo keď ťa podká a urobí jazvu ako skorý mráz, môže zanechať trvalé stopy na celý život. “- povedal Đorđe Balašević o názve filmu.
 
Vo filme hrá aj charizmatická herečka zo Slovenska Danica Jurčová (32) ako aj Ondrej Maglovski (Andrej iz Kulpina).
 
Kao rani mraz - Opisan kao "dugometražna igrana balada", Balaševićev režiserski debi smešten je u doba Prvog svetskog rata. Mladog Vasu Ladačkog glumi debitant Danijel Kovačević, a ostarelog glavnog junaka Rade Šerbedžija. Izazovu te filmske priče i prijateljstvu nije dakle odoleo ni proslavljeni holivudski glumac Rade Šerbedžija. "Vasa Ladački je božanstven lik, jedan je od heroja ne samo Đorđa Balaševića nego i jedan od heroja naših života", rekao je Šerbedžija. On je dodao da ne postoji neko ko tog Vasu nije propatio na neki način, i istakao da mu je uloga veoma draga.
 
U filmu igra i Jovana Balašević, Nikola Đuričko, Vojin Ćetković, slovačka glumica Danica Jurčova, Predrag Bjelac, Zijah Sokolović, Marko Makivić, Mira Banjac i drugi. Osim što kao režiser snima film po sopstvenoj priči, Balašević će za "Kao rani mraz" raditi muziku i pojaviće se kao glumac u manjoj ulozi.
 
Premijera u Novom Sadu zakazana je za 19. april u 20 časova u sali NIS-a, U Beogradu premijere flma zakazane su za 20. i 21. april u centru "Sava".

Komentárov  

0 #1 ??? 2010-04-20 15:43
:cheer:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články