Kríza zhrýza zblíza...

Kríza zhrýza zblíza...
 
..takto pomenovala svoju reporáž Marína Chorvátová, držiteľka prvej ceny Prvej súťaže Asociácie slovenských novinárov (ASN) v kategórii profesionálnych novinárov. „Ak je našim poslaním aj to, aby sme sa perom dotýkali rán, tak túto dobu a jej odvrátenú tvár veľmi trefne vystihla Marína Chorvátová sociálnou reportážou o novosadských žobrákoch. Vhodná téma, dobrá kompozícia, uplatnenie princípu redundancie, osobné svedectvo, prezentovanie s dôkladnou znalosťou problematiky a dobrým jazykovým citom.“- citoval včera správu odbornej poroty jej predseda Oto Filip.
 
foto
 
Sprava na ľavo laureátky: Hana Slavková, Marína Chorvátová, Anna Lačoková, Andrea Speváková a Marína Hríbová
 
Novinárov a početných hostí včera podvečer v kulpínskom kaštieli uvítala najprv predsedníčka ASN Vladimíra Dorčová a po nej aj správca tohto významného historického objektu Mladenko Kumović. Program moderovala Anna Jašková, ktorá priblížila význam Michala Babinku a Vladimíra Dorču (ich mená nesú novinárske súťaže ASN) v našej žurnalistike a o význame novinárskej profesie ako aj o potrebe neustáleho zdokonaľovania sa hovorila predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Anna Tomanová - Makanová.
 
foto
 
Foto Oto Filip
 
„V týchto chvíľach, keď sme, ak nie múdrejší, ono aspoň bohatší o nové skúsenosti z prvého súťažného kola za nami, sluší sa začrieť hlbšie do toho čo prinieslo. Z aspektu kvantity je to hlavne v pohode: účinkovalo 37 prác. Žiaľ, len jedna z oblasti televíznej tvorby, sedem zvukových nahrávok, kým všetko iné boli príspevky printové, prípadne odpis už odvysielaných rozhlasových relácií. Podpísalo ich len päť autorov v kategórii profesionálnych, prípadne šesť v skupine publicistov neprofesionálnych..“ - uvádza sa to v správe odbornej komisie.
 
Kríza zhrýza zblíza ... vari aj oblasti našej žurnalistiky...
 
Jediný televízny príspevok, portrétová reportáž slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča autorky Anny Lačokovej lokálnej novosadskej TV Apolo zotrvala v dobrej tradícii televízneho dokumentárneho filmu uceleného rázu, premyslenej koncepcie za čo si autorka zaslúžila druhú cenu v kategórii profesionálnych novinárov. Aktuálna je i tvorba Andrey Spevákovej, vyznačujúca sa mnohožánrovosťou, poznačenou občas štýlovými nábehmi na esej, ako aj kultivovaným jazykovým prejavom, za čo táto mladá novinárka získala tretiu cenu. Zo skupiny neprofesionálnych novinárov na prvom mieste upútala pozornosť Hana Slavková, najmä kvalitnou cestopisnou reportážou o zájazde do Európy, vyznačujúcou sa solídnym jazykom, umením detailu a dobrou koncepciou. Podobné konštatácie platia aj pre príspevok Maríny Hríbovej Aško na krídlach spomienok, ktorá dostala druhú cenu a stručné texty Jaroslava Zaťka si zaslúžili tretiu cenu za glosu Slovenské klenoty.
 
Hudobnú zložku večierka mala na starosti Ivana Vozárová za gitarového sprievodu Dobroslava Filku.
 
Po udelení odmien prítomní sa z kaštieľa presunuli do priestorov Spolku kulpínskych žien, kde ich pozdravila predsedníčka Katarína Zorňanová a príležitostnú výstavu k nedožitým 66. narodeninám publicistu Vladimíra Dorču otvoril výtvarný kritik Vladimír Valentík.
 
foto
 
Katarína Zorňanová, Vladimír Valentík a Vladimíra Dorčová (Foto Oto Filip)
 
Spolok kulpínskych žien pre účastníkov nachystal hojné pohostenie.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články