Mladí mladým

Mladí mladým
 
V Selenči v sobotu 8.mája v Business stredisku bola zorganizovaná tlačová konferencia o realizácii projektu Mladí mladým, ktorý práve končil v tejto osade. Projekt bol schválený v rámci rozvojovej spolupráce Slovenska a Srbska a prebiehal počas roka 2009 až do mája roku 2010. Nebol zameraný iba na pomoc slovenskej menšine v Srbsku ale na Srbsko ako štát.
 
foto
 
Predstaviteľov médií privítala koordinátorka projektu Svetlana Zolňanová, ktorá zároveň aj predstavila hostí zo Slovenska. Prednášatelia univerzity Mateja Bela z Banskej Bystrice, a Centra celoživotného vzdelávania ktoré pôsobí v rámci univerzity boli nositelia projektu zo Slovenskej strany. Boli to Prof. dr. Stanislav Holec, Doc.dr. Alfonz Gajdoš, MR. Ján Sitarčík a ekonomický manažér projektu Jozef Ďurian. Každý z nich sa v krátkosti zmienil o projekte a hovorilo sa aj o možnostiach vzdelávania na Slovensku na Univerzite Mateja Bela. Partnerská strana zo Srbska v projekte bola NRSNM a koordinátorky projektu Svetlana Zolňanová, Tatiana Topoľská a Vierka Tarnociová. V mene účastníkov o význame projektu sa zmienila účastníčka v projekte Vladimíra Dorčová.
 
Projekt sa zameriaval na dve oblasti, na oblasť sociálneho oživenie a na rozvoj regiónov. Bol edukačného rázu venovaný mladým ľuďom vo veku 18 -35 rokov. Podmienkou účasti bola aj znalosť slovenského jazyka a základná znalosť angličtiny. Projekt prebiehal na Univerzite v Banskej Bystrici v troch moduloch a to: rozvoj kľúčových kompetencií, práca s modernými informačnými komunikačnými technológiami – výroba webových stránok, a projektový manažment. Absolvovalo ho 45 mladých ľudí zo Srbska, príslušníkov slovenskej, rusínskej a rómskej menšiny.
 
Jeho záverečná časť sa konala v Selenči kde sa udeľovali aj získané certifikáty čím absolventi projektu získali kompetencie lektorov ďalšieho vzdelávania svojich vrstovníkov ako aj dospelých. Okrem osvedčení účastníci si prebrali aj edukačné materiály, ktoré sú tlačené po slovensky a tiež aj v srbčine.
 
foto
 
Po tlačovej konferencii sa na záverečnej časti projektu účastníkom pripojil aj štátny tajomník Ministerstva pre ľudské a menšinové práva Dr. Ján Sabo ako aj predsedníčka Asociácie slovenských pedagógov Viera Boldocká.
 
Juraj Beredi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články