ZLATÉ SELENČSKÉ ZVONČEKY

ZLATÉ SELENČSKÉ ZVONČEKY
 
Žiacky orchester Zvončeky, Základnej školy Jána Kollára zo Selenče sa minulý víkend zúčastnil na 48. Muzickom festivale detí Vojvodiny. Ako najlepší orchester postúpil na Repoblikovú súťaž, ktorá bude 21.mája v Zrenjanine.
 
foto
 
Festival prebiehal v dňoch 8. a 9.mája v Kultúrnom stredisku Laza Kostić v Sombore. Toto stredisko bolo aj organizátorom festivalu kým patrónom festivalu bolo mesto Sombor. Zvončeky na tento festival postúpili z regionálnej prehliadky, ktorá bola v Čeláreve. V súťažení orchestrov sa predstavilo trinásť orchestrov, rôznych vekových kategórii. Orchester Zvončeky sa porote predstavil skladbami, Malá nočná hudba W.A. Mozarta, zmesou slovenských a srbských ľudových piesní v úprave PaedDr. Juraja Súdiho a skladbou A. Ribaka Fairytale. Všetky orchestre boli zoradené do troch pásiem, do zlatého, strieborného a bronzového. V zlatom pásme v skupine detských orchestrov Zvončeky boli najlepšie. Tak rozhodla trojčlenná porota, ktorú tvorili Boris Černogubov a Zoran Mulić z Akadémie hudobných umení v Novom Sade a Juraj Ferík dirigent.
 
Zvončeky sú tridsať členný zmiešaný detský orchester, v ktorom sú zastúpené inštrumenty ako sú prvé a druhé husle, flauta, harmonika, dve gitary, violončelo, paličky, metalo fóny a elektricky klavír. Orchester vedie PaedDr. Juraj Súdi.
 
Selenčský detský orchester už v sobotu vystúpi v Bijeljine kde sa zúčastní na ceremónii vyhlásenia víťazov Medzinárodného festivalu speváckych zborov detí a dospelých.
 
Úspech zaznamenal aj školský Detský folklórny súbor Pramienok zo Selenče, ktorý tiež postúpil na pokrajinský 32. Festival folklórnych tradícii s choreografiou ,,Príprava na svadbu“, ktorý bude vo Vrbase 10. Septembra 2010.
 
Juraj Beredi – Ďuky

Komentárov  

0 #1 Najlepšínovinarka 2010-05-24 17:37
:arrow: :-) Žiacky orchester Zvončeky selenčskej základnej školy Jána Kollára zo Selenče pokračoval vo svojich úspešných vystúpeniach a súťaženiach. Minulý víkend, 21.mája na republikovej súťaži v Zrenjanine v druhej kategórii čiže v kategórii malých škôl( do 300 žiakov) získali prvé miesto. Na tomto súťažení Zvončeky získali 93,67 bodov čo im umožnilo získať tento láskavý titul.
Aj na tomto súťažení Zvončeky potvrdili svoju kvalitu spolu so svojim vedúcim profesorom hudobnej výchovy na tejto škole Paed.Dr. Jurajom Súdim.
Určite taký úspech prinesú aj členovia DFS Pramienok tiež základnej školy zo Selenče, ktorí sa toho času nachádzajú na medzinárodnom festivale folklóru v Grécku.
Juraj Beredi – Ďuky

Na 20. republikovej súťaži detských orchestrov a chórov v Zrenjanine - v druhej kategórii vystúpil aj chór ZŠ Maršala Tita z Padiny pod vedením Pavla Tomaša st. a získal 1. miesto.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články