FESTIVAL, FILM A KIRBAJ

Selenča a Selenčania
 
FESTIVAL, FILM A KIRBAJ
 
Udalosti, ktoré sa stali v Selenči a v Obci Báč v priebehu víkendu, ktorý je za nami po svojom význame presahujú lokálne rámce ba majú medzinárodnú úroveň. Myslí sa tu v prvom rade na ôsmy medzinárodný festival detských folklórnych súborov pod názvom Ala volem kolo da igram.
 
foto
 
Festival prebiehal v dňoch 26.-30. mája a jeho organizátorom bol KUS Mileta Protić z Tovariševa. Pre nás je zaujímavý preto, že prvý z troch koncertov bol v Báči a Obec Báč bola hostiteľom detským folklórnym súborom zo Slovinska, Slovenska a Macedónska a vystúpili aj DFS Pramienok a žiacky orchester Zvončeky selenčskej základnej školy ako aj domáci súbor Mladost z Báča. Druhého dňa hostiteľom bol KUS Kosta Abrašević z Báčskej Palanky. Slovenskú republiku na tomto medzinárodnom festivale predstavoval DFS Mladosť z Považskej Bystrice. Na záverečnom koncerte v Tovariševe sa hosťom zo zahraničia pripojili ešte ďalšie dva súbory a to z Chorvátska a Republiky srbskej. Patrónmi tohto medzinárodného festivalu boli: Pokrajinský sekretariát pre kultúru, Zväz amatérov Obce Báčska Palanka, Zhromaždenie Obce Báčska Palanka a Zhromaždenie Obce Báč.
 
V sobotu 29.mája bol v sieni domu kultúry v Selenči premietaný film Kao rani mraz autora Đorđa Balaševića.
 
foto
 
V aule domu kultúry bola nainštalovaná výstava fotografii, ktoré vznikli počas nakrúcania filmu. Pred začiatkom premietania sa objavil aj sám autor so svojím tímom, čiže niekoľkými hercami, ktorí sa zúčastnili nakrúcania filmu. Návštevníci okrem toho, že si mohli kúpiť knihy mali príležitosť vyfotiť sa a porozprávať s autorom. Sieň domu kultúry bola vyplnená do posledného miesta a obecenstvo, okrem domácich tvorili aj hostia z okolitých ale aj vzdialenejších osád. Zásluhu na tom, že tento film bol premietaný v Selenči má podnik na spracovanie ovocia a zeleniny Zdravo organic , ktorý bol jedným zo sponzorov filmu. Úvodné slovo pred začiatkom projekcie mal sám autor, ktorý sa v krátkosti zmienil o filme a zároveň aj obecenstvu predstavil niektorých hercov, ktorí účinkovali v nakrúcaní filmu ako sú Mira Banjac, Vojin Ćetković a iní. Projekcie filmu sa zúčastnil aj predseda Obce Báč Tomislav Bogunović.
 
Záver víkendu, čiže nedeľa 30.mája v Selenči patrila rímsko katolíckej cirkvi, ktorá oslavovala posviacku chrámu Božieho, ktorý je posvätený k úcte najsvätejšej Trojice.
 
foto
 
Tento deň je v Selenči známy ako kirbaj. V kostole bola slávnostná omša na ktorej sa zúčastnila aj podpredsedníčka vlády APV a predsedníčka NRSNM Anna Tomanová Makanová. Vo večerných hodinách sa domáci a hostia mohli pobaviť v kaviarňach a diskotékach pri hudbe. Najveselšie bolo asi v diskotéke Queen kde na pobavenie mladým hrala skupina Maks, ktorá si pre túto príležitosť pozvala aj svojich hostí niekdajších členov tejto skupiny.
 
Juraj Beredi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články