Za slovenskosť, Slováci vo Vojvodine si zaslúžia viac, Slováci spolu...

Voľby do národnostných rád menšinových spoločenstiev 6. júna 2010
 
Za slovenskosť, Slováci vo Vojvodine si zaslúžia viac, Slováci spolu...
 
Na nedeľu sa v Srbsku zorganizujú prvé priame voľby do národnostných rád, avšak už dlhšie obdobie celkový ich priebeh je terčom kritiky. Kritizujú ich nielen tí, čo sú zasvätenejší do politiky a jej zákulisných hier ale aj my – pospolitý ľud, čo má oči a vidí čo sa vôkol nás deje. To však neznamená že sme indiferentní na ponúknuté nové možnosti zachovania svojich menšinových práv a identity, ale sa obávame chybného nasmerovania našej národnostnej demokracie. Málo nás je aby sme sa trieštili a v tejto predvolebnej kampani sa stupňujú obavy, že nás voľby navzájom vzďaľujú. Donedávna - možno aj blízki priatelia – dnes už neľútostne bojujú o moc. Lebo, boj o moc je neúprosný, bezohľadný, krutý, neoblomný... Nejde však iba o moc, ale aj o peniaze.
 
foto
 
„Nová Slovenská Strana je politická strana všetkých Slovákov vo Vojvodine a zároveň legitímny predstaviteľ slovenského ľudu na Dolnej zemi“- takto sa uvádza v propagačných materiáloch kandidačnej listiny číslo 4 kde ďalej píše:
„Nová Slovenská Strana vznikla iba pred 2. týždňami, preto je čas na propagandu veľmi krátky. My nemáme financie ako má napr. kandidátka p. Makanová. My sme neboli pri koryte, aby sme si mohli financovať kampaň. Všetko robíme z vlastných peňazí, pretože chceme a snažíme sa navzájom si pomôcť.“
 
foto
 
Podobného názoru sú aj kandidáti z listiny číslo 3 Slovenská liga.
„Slováci vo Vojvodine si zaslúžia viac. Zaslúžia si kvalitnejšie vedenie Národnostnej rady. Preto sú potrebné zmeny. Hlas pre kandidátov listiny Slovenská liga je hlas pre lepšiu budúcnosť Slovákov vo Vojvodine. Hlasujme po slovensky -6. júna 2010, na voľbách pre Národnostnú radu slovenskej národnostnej menšiny.“
 
foto
 
Na matičných letákoch sa voliči vyzývajú hlasovať za listinu číslo 2. „NÁRODA ROĽA DEDIČNÁ NEPOTREBUJE GAZDOV, ALE PRACOVNÍKOV - MATICA ICH MALA A MÁ“- takto znejú slogany našej najstaršej strešnej organizácie.
 
foto
 
Listina Slováci spolu – Anna Tomanová Makanová usporiadala dnes záverečnú, alebo ako to sama nositeľka tejto listiny povedala: nekonvenčnú konvenciu. Toto posledné prezentovanie listiny sa uskutočnilo v miestnostiach SKUS – u Pavla Jozefa Šafárika v Novom Sade, za prítomnosti takmer všetkých kandidátov tejto listiny. „Sú to ľudia s dobrým renomé, skúsení a za nimi sú výsledky; Ich práca je viditeľná“ – povedala nositeľka listiny Slováci spolu a odovzdala darčeky niekoľkým jubilantom, akými sú aj jednotlivé slovenské spolky.
 
Práve tie darčeky mnohým „koľú oči“. Prečo ich niekto má a ostatní ich mať nemôžu. Na to upozorňuje vo svojej predvolebnej kampani aj nositeľ poslednej, piatej listiny Ján Paul z Padiny. On upozorňuje, že Slovenská strana vznikla ešte pred dvoma rokmi a to z dôvodu, že sa padinskému a kovačickému prostrediu nevenúva adekvátna pozornosť a podpora.
 
Aj z iných našich slovenských prostredí počuť dozvuky, že sa im pred voľbami sľuby sľubovali... Či sú sľuby reálne, ťažko povedať, je však nanajvýš podozrivé keď sa sľubuje „modré z neba“. Spochybniť možno aj také sľuby, ba dokonca podpísané spolupráce, podľa ktorých sa vojlovickému kultúrno-umeleckému spolku KUS Detvan z pokrajinskej pokladnice vyčlení podľa RTV Pančevo 500 000 a podľa písania kovačického portálu www.rtvok.com až 650.000 dinárov za výrobu web stránky. Keď sa však prezrie ponuka výrobcov web stránok zistí sa, že sa jednoduché weby pre potreby spolkov vypracúvajú za asi 200 € a ostatné trovy nech sú aj niekoľkonásobne vyššie, nezodpovedaná zostáva otázka, kto a na čo stroví zvyšných pol milióna dinárov.
 
Predseda Zväzu vojvodinských Maďarov v denníku Danas 3. júna 2010 tiež upozorňoval, že z celkového počtu 5 maďarských listín až 3 kontroluje DS prostredníctvom svojich členov alebo „insajderov“, a čo podľa jeho názoru napovedá, že tá politická strana chce mať v budúcom zložení Národnostnej rady maďarskej národnostnej menšiny dominantný vplyv. Podobné obvinenia na účet demokratickej strany vyslovili aj Bunjevci, podľa ktorých DS chce vojsť do všetkých národnostných rád aby mohla vplývať na ich prácu a tým kontrolovala celkové menšinové volebné teleso.
 
Na porúšanie zákona a neregulárnosť takto zorganizovaných menšinových volieb upozornil aj poverenec pre informácie Rodoljub Šabić, ktorý zhodnotil, že v týchto voľbách sú aj ťažké porúšania ľudských práv.
 
Týmto sa volebná kampaň pomaly aj končí. Voľby do Národnostných rád národnostných menšín sa uskutočnia 6-teho júna, teda, na nedeľu. Slováci si môžu voliť spomedzi úhrne 5-tich listín. Nemožno hlasovať za jednotlivcov, lež celé listiny a to tak, že sa okrúžkuje poradové číslo listiny.
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 
 
Ištvan Pastor, predsednik SVM, navodi da od ukupno pet mađarskih lista tri kontroliše DS preko svojih članova ili „što dokazuje da ova stranka želi da u budućem Mađarskom nacionalnom savetu ima čak dominantan uticaj. I među Bunjevcima su se mogle čuti slične optužbe - da je plan Demokratske stranke da uđe u sve nacionalne savete kako bi uticala na njihov rad i time stavila pod kontrolu celokupno manjinsko biračko telo.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #4 re: VOLBYkeby 2010-06-22 04:08
Hovorime tu o slovakoch, slovenskosti .... napada ma otazka ci je absolutne ignorovanie slovenskeho pravopisu vo Vasom poste zamerom alebo recesiou? Lebo v tomto pripade forma totalne zabila obsah. Som si vedomy ze v internetovych forach su pravidla ohladne pravopisu benevolentnejsie, ale vzhladom na temu a taktiez aj skutocnost ze sa vyjadruje predseda ... hmmm no neviem.
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 re: VOLBYslovenska strana 2010-06-21 12:57
Voljbi prebiehali nie regularne, no nahame im na rozum, iste dokažeme že sa da viac urobit za Slovakou v Srbsku, každi Slovak sa pita ktore ulohi ma Narodnosna rada..poviem vam ..najdvoležitejšia uloha je ochranit prava a slobody Slovakou a tym aj ich identitu...to osatnich sedem rokou pani Makanova a jej kumpani nevedeli zistit preto že iba 32000 Slovakou sa zapisalo do volebnych spisou, čo je velky problem a opitate sa prečo ...preto že su 75% Slovakov bez prace polnohospodarstvo je ruiniranvo a deti nam bežia do zahraničia
tem trend sa musi zastavit a to dokažeme mi z listini čislo 5 Slovenska strana ako čo zme to dokazali obci Kovačica, to dokažeme aj v urovni republiky...mi nisme ničiji SLUHOVIA ani sme ni GAZDOVJA čo zgazdovali z politiki ale sme hrdy a ceneny Slovaci krestania a vivinuty podnikatelia, polnohospodari, občania ktory v živote dokazali že sa da aj bez klamu pokračovat v živote. Jan Paul predseda
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 VOLBYVolič 2010-06-06 08:59
:whistle: 6. juna (Tanjug) - Na biracckom podruccju koje obuhvata opsstine Baccka Palanka, Baccki Petrovac i Bacc jutros je otvoreno 16 biracckih mesta na kojima nessto visse od 13.000 pripadnika nacionalnih zajednica upisanih u posebne biraccke spiskove glasa za svoje predstavnike u nacionalnim savetima.
Predstavnica Izborne komisije tog biracckog podruccja Rada Rajber rekla je Tanjugu da su sva biraccka mesta otvorena na vreme i glasanje se odvija u potpuno regularnim uslovima.
U opsstini Baccka Palanka otvoreno je ssest biracckih mesta sa ukupno 3.843 upisana u posebne biraccke spiskove, u Bacckom Petrovcu - na takodje ssest biracckih mesta glasache 6.045 upisanih, a u Baccu na ccetiri biraccka mesta -3.139 pripadnika nacionalnih zajednica.
Predsednik Nove slovaccke partije sa sedisstem u Pivnicama SStefan Secc izjavio je Tanjugu da che ta izborna lista ulozziti zzalbu Centralnoj izbornoj komisiji i nadlezznim institucijama zbog sumnje u regularnost izbora za Nacionalni savet slovaccke nacionalne zajednice.
Ta izborna lista ima "ozbiljne primedbe i zamerke" Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i ministru Svetozaru CCiplichu, jer kontrolori ccetiri, od ukupno pet izbornih lista Slovaka nisu nisu na vreme dobili ressenja za prossirene sastave biracckih odbora i nisu mogli ni da udju u prostorije biracckih odbora u opsstinama Kovaccica, Stara Pazova, Zrenjanin i Baccki Petrovac, rekao je Secc.
Matica slovaccka, Liga Slovaka, Slovaccka stranka i Nova slovaccka partija nisu mogle da udju u prostorije biracckih odbora, sem liste Slovaci zajedno koju predvodi aktuelni potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekratar za informisanje Ana Tomanova Makanova, kazao je Secc.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 nokijan 2010-06-03 18:32
Misljenja sam da ce novi Nacionalni savet biti sastavljen od predstavnika sa svih 5 izbornih lista. Neke liste ce imati vise, a neke manje predstavnika u savetu.
Nakon konstituisanja novog Nacionalnog saveta, Novi NS treba da zapisnicki bude upoznat o stanju, kako je regulisano clanom 10, 11 i ostalim clanovima Zakona o NS,a prvenstveno o:
1. poslednjem finansijskom planu,finansijskom izvestaju i zavrsnom racunu,
2. stanju i spisku sopstvene imovine, kojom raspolaze,
3. stanju i spisku ustanova gde je osnivac i s kojim ucescem,
4. stanju tekucih zadataka i obaveza...
Navedeno stanje zapisnicki uz potpis bi trebao da preda Predsednik starog NS - Predsedniku novog NS, a prijem duznosti vrsiti komisijski, tako da komisiju formira novi NS.
O svemu tome i zavrsenoj primopredaji duznosti izmedju starog i novog NS, osnovni red bi bio da se upozna javnost.
Samo uz cistu situaciju ce se stvoriti zdravi temelji za dalji rad novog NS.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články