Keď v letných horúčavách osadu zahalí dym z odpadovej skládky...

Keď v letných horúčavách osadu zahalí dym z odpadovej skládky...
 
V našich dedinských prostrediach toto je žiaľ naša nepríjemná realita. O celé kopce rôzneho odpadu sa pracovníci komunálnych podnikov najľahšie postarajú tak, že ho v letných páľavách, keď je odpad najsuchší, jednoducho zapália. Na tejto našej nížine, kde často ani vánok nezaduje, ten dym sa neraz dni a noci vznáša nad osadou. Vo vyspelých krajinách takéto nakladanie s odpadom je trestný čin. Keďže sa aj my nejako tackáme k Európskej únii, musíme sa začať správať „európskejšie“. Báčskopetrovská obec v tomto smere urobila prvé kroky.
 
foto
 
Vo štvrtok vo Vláde Vojvodiny predstavitelia obcí Juhobáčskeho regióna podpísali Dohodu o spoločnom riadení komunálnym odpadom. V mene báčskopetrovskejh obce tento významný environmentálny dokument podpísal predseda obce Vladimír Turan.
 
Podľa štátnej stratégie vo Vojvodine by sa totiž malo utvoriť 8 regionálnych odpadových centier. Boli by to vskutku priestory na triedenie odpadu, či továrne na jeho recykláciu. Do regionálnych odpadových centier by sa zvážal odpad z celého územia a z neho by sa najprv vytriedilo všetko, čo sa dá druhotne spracovať: kovy, plasty, papier, drevo, organický odpad...a iba malý podiel by sa nakoniec spaľoval. Na takýto spôsob by sa vskutku začalo vyvíjať nové hospodárske odvetvie: odpadové hospodárstvo. Ono je významné hlavne z dvoch dôvodov: riešil by sa problém veľkého hromadenia odpadu a otvárali by sa nové pracovné miesta.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články