POSTVOLEBNÉ DOJMY

POSTVOLEBNÉ DOJMY
 
V dnešnom belehradskom denníku Danas zverejnili text člena MOMS Pančevo / Vojlovica Ivana Zafirovića. Uvádzame ho v úplnom znení.
 
Утисци после избора за националне савете
 
Демократско“ Семе раздора
 
Демократскoj странци није пошло за руком да на изборима за национални савет разбије мађарско бирачко тело, како каже Тамаш Корхец...
 
На жалост, ДС је у исто време ипак успела да разједини и располути словачку заједницу. Иза бриљантне изборне победе листе Ане Томанове-Маканове крије се читав арсенал недолочних поступака и опробаних недемократских метода против конкурентске листе Матице словачке и осталих листа. Као и у златно доба Милошевићевог режима Ана Томанова-Маканова се баш пред изборе за словачки национални савет растрчала по местима где живе Словаци, обећавајући државни новац за разнородне пројекте; често и инфраструктурне. Притом се вешто пребацивала из улоге у улогу: једног тренутка je била потпредседник покрајинске владе, већ следећег председница Националног савета, а све заједно висока функционерка Демократске странке. Дотадашњи рад словачког националног савета је представљан као искључиви успех Ане Томанове-Маканове (Национални савет то сам ја! Звучи познато). Седам дугих година председавања Саветом ствара осећај изузетности и води срастању, поистовећивању појединца са функцијом.
 
Тамо где обећања тј. шаргарепа није била довољна, коришћен је штап (није добро бити против власти). Због тога је код неких словачких удружења дошло до ломова: организационих или моралних. Иако су све три словачке организације у Панчеву (СКПД Ђетван, Црквена општина словачке евангеличке АВ цркве и Месна организација Матице словачке) од почетка заједнo скупљале потписе за посебни бирачки списак, заједнички се припремале на изборе са јединственим кандидатом, Ана Томанова-Маканова је успела пред саме изборе да поткопа овај савез и придобије руководство Ђетвана за своју листу. Јавности је ова комбинација шаргарепе и штапа сервирана у виду посете Ђетвану покрајинског секретара за информације (Ане Томанове-Маканове) који дели новац за добре пројекте (макар они били стари и већ урађени, као финансирана Интернет страна Ђетвана). Претходно су Месној организацији Матице словачке месецима подметали да својим активностима задире у делатност СКПД Ђетван и нарушава добре односе између два удружења. Забринута за јединство словачке заједнице, увек будна председница Савета МЗ и одборница ДС-а је панчевачки МОМС савесно пријавила руководству Матице, а можда и још неком! Некако је прећутала да у локалној скупштини није подржала амандман панчевачког МОМС-а да Словачки језик добије (сачува) статус службеног језика и писма.
 
У Лугу је председница тамошњег словачког КУД-а поднела оставку јер је, иза њених леђа, КУД званично приступио листи Ане Томанове-Маканове. Истовремено, председник Месне организације Матице Словачке из истог места је, такође, отворено подржао листу Маканове, али није поднео оставку. Чак су се представници ове листе јавно хвалили да у њиховим редовима има неколико председника месних одбора Матице Словачке! Наравно да нико од њих није поднео оставку, нити објаснио јавности и Матици свој поступак. То је заправо за неке врло тешко, као, нпр. председници МОМС Ковачица и потпредседници словачког Националног Савета, која више од 12 месеци не долази на састанке Матице, не учествује ни у једној акцији, али јавно заговара гашење МС као старомодне и сувишне културне организације Словака. Овакво понашање је само одраз (не)поштовања културе, традиције и установа. Подсетићу да је Матица словачка најшира, најстарија културна организација Словака у Србији.
 
Кандидате Матице словачке су пре избора разнородне структуре власти дискретно или индискретно упозоравале да се на време повуку. На изборима за Национални савет је од пет листа, само листа МС била неполитичка и њени кандидати су били без (политичке) заштите.
 
Сва је прилика да ће Ана Томанова-Маканова, уз овакве изборе, бити доживотна председница Националног савета словачке националне мањине, као што сам недавно јавно предложио. Али то није најважнији утисак или исходиште ових избора. Захваљујући Демократској странци и њеној бескрупулозној вољи за монополом моћи и власти, чак су и права мањина у области културе, језика, информисања и образовања постала предмет тј. жртва прљаве политичке борбе. Тиме су не само запостављена ова права и мањине саме, него су под ноге бачена нека основна права човека: слобода избора, право на сигурност и достојанство и др. Некада су лидери ДС-а на критици комунистичке тоталитарне власти и аутократског режима Слободана Милошевића изградили политичку каријеру. Драгољуб Мићуновић је често цитирао једног француског генерала да се бајонетима власт може освојити, али се на њима не може седети. На срећу, бајонета више нема, али су атмосфера несигурности и страха, притисци, манипулације, уцењивања, ауторитарни дух остали (чак су усавршени) да би се нова партијска држава учврстила. Напомена: Текст сам написао у своје лично име.
 
Иван Зафировић, члан МОМС Панчево Војловица, члан Управног одбора Матице словачке и кандидат листе Матице Словачке

Komentárov  

+2 #3 samuel 2010-06-19 12:33
Anna Tomanova Makanova zavazne by si mala precitat roman Ladislava Mnacka Ako chuti moc.
Z toho co sa tu vidi v texte pana Zafirovica, je jasne, ze je Anna T.M dobra herecka tentoraz nastupuje v troch spinavych rolach.
A tak, ako to sudruhovia komunisti v 52. roku rozbili Maticu, teraz mame znovu sancu vidiet dve podobne persony, ze to znovu urobia z nasou STRESNOU !!! Su to spominana Makanova a terajsia predsednicka Matice K Melegova, znama prekladatelka diela profesorky Markovicovej, inac tym co nevedia kto je to poviem iba vdova po Slobodanovi Milosevicovi.!Veru tak!
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 politika je karta a karta je...Guest 2010-06-19 05:32
samozrejme, ze aj v kulture musi byt pritomna aj politika, ale spravna: spravne viest,spravovat, rozhodovat,usmernova t...a hlavne robiť v zaujme tych, čo ťa robotou poverili. A V ŽIADNOM PRIPADE NIE OPAČNE, lebo to je politicky nekorektne a potom je to tak ako v nazve tohto komentaru... :whistle:
Nahlásiť administrátorovi
+4 #1 NokiJan 2010-06-19 04:21
Problemi, koje ste dobrim delom naveli po pitanju aktivnosti Ane TM svakako postoje, i po tom pitanju se sa Vama slazem.
Osim toga bilo bi mnogo bolje i fer da se pozabavite problemima u matici (u svom dvoristu). Znate i sami koliko ih mnogo ima.
Nemojte Vi odredjivati koja je organizacija politicka, a koja ne, jer Vas teorija i praksa u tome ne podrzavaju.
Nije posteno da neka organizacija u svom statutu proglasi da nije politicka, a u praksi i te kako vodi politiku u odredjenim oblastima iz svog delokruga rada.
Kao sto postoji ekonomska politika, finansijska politika..., tako postoji i politka u kulturi, obrazovanju, informisanju i upotrebi jezika.
To je stanje koje postoji od kada postoje i institucije koje se bave tim oblastima zivota.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články