480 rokov od zostavenia Augsburského vyznania

480 rokov od zostavenia Augsburského vyznania
 
V piatok 25. júna 2010 si evanjelici augsburského vyznania na celom svete pripomenú významné výročie – 480 rokov od zostavenia Augsburského vyznania z roku 1530, ktoré je základným vyznávačským spisom, založeným jedine na Písme svätom – Biblii.
 
foto
 
Augsburské vyznanie (Confessio Augustana), po nemecky Augsburger Bekenntnis, je kresťanské vieroučné vyznanie, ktoré vychádza z teológie Martina Luthera. Patrí ku kľúčovým spisom Lutherovej reformácie a reformačnej teológie.
 
Vyznanie bolo prvý raz prednesené v roku 1530 v nemeckom Augsburgu, podľa čoho dostalo názov. Text vyznania bol adresovaný nemeckému cisárovi Karolovi V. ako spoločné vierovyznanie niektorých nemeckých kniežat a nemeckých miest. Vyjadrovali sa v ňom k tým teologickým otázkam, ktoré sa líšili od katolíckeho chápania, a jeho cieľom bolo vyvrátiť obvinenia z bludného učenia. Katolícka strana toto vyznanie odmietla spisom „Vyvrátenie“, na ktorý reagoval Melanchton spisom Obrana Augsburského vyznania.
 
Text Augsburského vyznania má 28 článkov. Jeho osnovu vypracoval Martin Luther a jeho znenie spracoval a do finálnej podoby upravil Lutherov najbližší spolupracovník Filip Melanchton.
 
Augsburské vyznanie sa krátko po svojom vydaní dostalo aj na územie dnešného Slovenska (vtedy Horné Uhorsko). Po vydaní Tolerančného patentu v roku 1861 evanjelici v Uhorsku dostali povolenie prihlásiť sa k helvétskemu alebo augsburskému vyznaniu.
 
Edita Škodová - tajomníčka pre mediálnu
komunikáciu na Generálnom biskupskom úrade
ECAV na Slovensku

Komentárov  

-1 #2 ja 2010-07-09 10:30
ponuknite im aj vy prasok
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Quo vadis?luteranka Milka 2010-07-08 18:53
Skoda len, ze si nevazime, skor znevazujeme a zanedbavame dedicstvo nasich otcov a mam a tak lahko otvarame dvere kadejakych cirkevnych denominacii, ktore nas triestia aj ako narodnost a ignorujeme hlahol zvonov a zabudame na kostolne knihy "hladene hmatom pradedov este"... Kolkych okovali na galiach skrze vieru, stinali hlavy v "Presporskej jatke"... a nezapreli svoju vieru! A my, ked nam niekto ponukne kg prasku, snidku syra, ci obnosene satstvo a pestre krabice, lepime sa na to ako muchy... Kam ides, clovece? :unsure:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články