Deň Selenče

Deň Selenče
 
V tomto roku Selenča a Selenčania oslávili 252. rokov od založenia osady. Na oslavách jubilea osady - 2.júla bol v sieni domu kultúry bohatý kultúrno-umelecký program. Oslavy aj teraz zorganizovalo Miestne spoločenstvo Selenča.
 
foto
 
V programe vystúpili žiaci predškolskej ustanovizne Kolibrík, žiacky orchester Zvončeky, DFS Pramienok, DFS Medovníček, Komorný zbor Zvony a recitátori, ktorí sa zúčastnili rôznych recitačných súťažení. Tanečné body detských folklórnych súborov doprevádzal žiacky orchester Zvončeky so svojim vedúcim PaedDr. Jurajom Súdim a ľudový orchester KUS Jána Kollára pod vedením Jána Šimoniho. V úvode programu prítomných pozdravil a k sviatku im zablahoželal predseda Rady MS Selenča Juraj Grňa.
 
foto
 
Juraj Grňa a Monika Zolňanová
 
Na programe bol prítomný aj predseda Obce Báč Tomislav Bogunović, avšak ani on ani nikto z predstaviteľov obce neblahoželal Selenčanom k ich sviatku.
 
O úpravu javiska, osvetlenie a zvuk sa postarali Daniela Keslerová, Vladimír Kováč a Pavel Faďoš. Program moderovala Monika Zolňanová. Po programe predseda Rady MS pre účastníkov a hostí prichystal koktail.
 
foto
 
Detský folklórny súbor Medovníček
 
Najviac pozornosti tomuto dňu, Dňu založenia Selenče už tradične venuje etno sekcia, ktorú úspešné vedie Viera Strehárská. Aj teraz vo svojom etno priestore v spolupráci so spolkom žien Slovenka z Hložian prichystali výstavu pod názvom Čaro selenčského a hložianskeho kroja. V etno priestore v dome kultúry sa tentoraz našli staré kroje, obuv a staré fotografie krojov. Členkám etno sekcie sa podarilo zozbierať opravdivé bohatstvo rôznych príležitostných ale aj každodenných krojov a oblekov v ktorých sa pýšili Selenčanky ešte na začiatku minulého storočia .V úvodnom príhovore Viera Strehárská privítala hostky, predstaviteľky spolkov žien z Hložian, Báčskeho Petrovca a Pivnice a v krátkosti sa zmienila o výstave a výstavných exponátoch a potom slovo dala predsedníčke Spolku žien Slovenka z Hložian Viere Miškovicovej, ktorá sa poďakovala za úspešnú a dlhoročnú spoluprácu dvoch spolkov a zablahoželala Selenčanom ku Dňu založenia osady.
 
foto
 
Po otvorení výstavy v etno priestore nasledoval kratší umelecký program venovaný jubileu osady a Jánovi Čajakovi ml. spisovateľovi, ktorý sa narodil v Selenči 18.júla 1897. roku. V programe okrem tanečnej skupiny predškolskej ustanovizne Kolibrík účinkovali aj žiačky základnej školy osvedčené recitátorky a speváčky. Básne a piesne predviedli Malvína Zolňanová, Mája Tomšíková, Anna Berediová, Ľudmila Ragová, Jana Trusinová a Daniel Durandzi .Svoj bod predviedli aj žiaci štvrtého ročníka. V programe účasť zobrala aj hostka z Hložian Jasmina Šepšová, ktorá predniesla úryvok z románu Jána Čajaka ml. Zuzka Turanová, s ktorým sa zúčastnila na 43. ročníku celoslovenského festivalu v prednese poézie a prózy žien Vansovej Lomnička v Banskej Bystrici. Za svoj prednes Jasmina Šepšová bola na tomto súťažení odmenená bronzovým pásom. Program moderovala Malvína Zolňanová. Po programe sa účastníci výstavy a programu spoločne bavili na posedení, ktoré prichystali členky etno sekcie. Pre túto príležitosť etno sekcia vytlačila aj brožúrku v ktorej v krátkosti predstavila svoje doterajšie výstavy v uplynulom období ale aj podujatia na ktorých sa zúčastnili predstaviteľky etno sekcie.
 
Športové podujatie v poľovníckom spolku vystalo, keďže je areál, v ktorom malo prebiehať súťaženie v triafaní asfaltových terčov, zaplavený vodou.
 
Oslavy tento rok boli v súlade s krízou skromnejšie a vystala aj ľudová veselica, ktorá sa pravidelne organizovala na tento deň.
 
Juraj Beredi - Ďuky

Komentárov  

-1 #1 Guest 2010-07-06 06:57
:evil:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články