Staropazovčania na Akademickej Nitre a na Detve

Staropazovčania na Akademickej Nitre a na Detve
 
V pondelok ráno na viacdňový zájazd na Slovensko vycestovali členovia Folklórneho súboru Klasy zo staropazovského Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Janka Čmelíka.
 
foto
 
Dnes vystúpia v osade Dolný Ohaj, kde budú mať celovečerný program a potom aj na 37. Medzinárodnom akademickom festivale folklórnych súborov Akademická Nitra 2010, ktorý sa začína dnes a potrvá do 8. júla a prebieha pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Našu krajinu na ňom predstavuje i súbor Krajan Vojvodina ako aj folklórny súbor Dimitrija Tucovića z Belehradu. Úhrne na tohtoročnej Akademickej Nitre vystúpi 22 súborov zo SR a zahraničia.
 
Po vystúpení v Nitre Folklórny súbor Klasy zo Starej Pazovy sa presunie na Detvu, kde v rámci 45-tych Folklórnych slávností pod Poľanou (9.-11. júl) budú mať viacero vystúpení. Oficiálne otvorenie tohtoročných podpolianskych slávností bude v piatok večer, potrvajú do nedele a budú prebiehať tiež pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky.
 
foto
 
Sobotňajší program bude venovaný viacerým jubilantom a v nedeľu v rámci popoludňajšieho programu Domov na detvianske ... vystúpia skupiny Slovákov zo zahraničia. Medzi nimi i Folklórny súbor Klasy zo Starej Pazovy.
 
Na spiatočnej ceste sa staropazovskí folkloristi zastavia ešte v Galante, kde v pondelok budú mať dva programy na námestí.
 
Martin Prebudila

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články