Iveta Radičová, nova slovenská premiérka

Iveta Radičová, nova slovenská premiérka
 
Prezident Ivan Gašparovič dnes večer prijal demisiu vlády Roberta Fica. Volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová je novou slovenskou premiérkou. Sľub zachovať vernosť Slovensku, jeho ústave a zákonom a pracovať v prospech všetkých občanov potvrdila Radičová podaním ruky prezidentovi, slovom sľubujem a podpisom. Iveta Radičová je prvou ženou v histórii Slovenska, ktorá povedie vládu a druhým slovenským premiérom bez komunistickej minulosti.
 
foto
 
Nová slovenská premiérka Iveta Radičová (Foto: www.radicova.sk)
 
Robert Fico podal demisiu po dnešnom konštituovaní nového zloženia slovenského parlamentu. Teraz už bývalého premiéra Fica ako aj všetkých doterajších ministrov a vicepremiéra pre menšiny Dušana Čaploviča, do funkcií bol nominoval Smer-SD.Všetci doterajší ministry okrem Miroslava Lajčáka, ktorý bude naďalej pôsobiť v diplomacii, sa budú stretávať v Národnej rade ako poslanci.
 
Lídri stredopravých strán novej vládnucej koalície v utorok v Bratislave v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca slávnostne podpísali Koaličnú zmluvu. Budúci vládni partneri týmto aktom 24 dní po parlamentných voľbách oficiálne zavŕšili rozdelenie moci a určili si pravidlá spoločného fungovania v koalícii. Okrem predsedov týchto strán: Mikuláša Dzurindu, Richarda Sulíka, Jána Figeľa a Bélu Bugára svoj podpis pod dokument pridala aj nová premiérka Iveta Radičová.
 
Najdôležitejšie programové priority novej vládnej koalície by mali byť: ozdravenie verejných financií, vytváranie podmienok pre nové pracovné miesta, zastavenie zadlžovania, boj proti korupcii a klientelizmu, zásadné zmeny v súdnictve, kvalitnejšie školstvo, dostupnejšie zdravotníctvo, zlepšenie spoločenskej atmosféry a postavenia menšín a opätovné posilnenie medzinárodného postavenia Slovenska a iné.
 
Prof. PhDr. Iveta Radičová, PhD. sa narodila 7. 12. 1956 v Bratislave.
 
Vysokoškolské vzdelanie získala na Univerzite Komenského na katedre sociológie, v Bratislave obhájila i doktorskú dizertáciu a postdoktorálne štúdium absolvovala na Oxford University.
 
Jeden rok bola ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny, 3 roky poslankyňa NR SR a podpredsedníčka Výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie a od roku 2007 pôsobila ako vysokoškolský pedagóg na Univerzite Komenského a ako hosťujúca profesorka na univerzitách v USA, Veľkej Británii, Švédsku, Fínsku, Rakúsku a zároveň ako expertka Európskej komisie v oblasti sociálnej politiky.

Komentárov  

0 #2 Guest 2010-10-15 07:18
:D hehe ahoj
Nahlásiť administrátorovi
-1 #1 ivetkasajo 2010-07-18 17:26
ivetka, pridi cim skor medzi nas, medzi tuto zelenu ratolest slovace, nech ta upoznaju Tomanka, melecka, marcok, brna, vali a ostatni narodnostni
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články