Divný Janko v kulpínskom parku

Divný Janko v kulpínskom parku
 
Návrh členov združenia Klubu Kulpínčanov, aby sa 10. júl, deň keď bol pred 265. rokmi, teda v roku 1745 založený Kulpín na terajšej lokalite, vyhlásil za Deň Kulpína vlani bol schválený a tak toto je druhýkrát ako Kulpínčania oslavujú sviatok svojej osady. V rámci dnešných osláv odhalili bustu Janka Kráľa.
 
foto
 
Bronzová busta vznikla v dielni akademického maliara a sochára Lasla Silađiho
 
Program osláv Dňa Kulpína sa začal v pristoroch kulpínskej základnej školy. Organizátori podujatia tu najprv usporiadali slávnostné zasadnutie združenia Klubu Kulpínčanov a kulpínskeho Miestneho spoločenstva.
 
foto
 
Domácich a hostí z Nitry privítal a tiež krátko zhrnul urobené, začaté a plánované práce v osade predseda MS Kulpín Branislav Cesnak
 
O historiáte Kulpína sa zmienil profesor dejepisu Todor Radanov. Ozrejmil, že si za Deň Kulpína zvolili dátum novších dejín tejto osady, ktorú založili bratia Stratimirovićovci, aj keď najstarší dokument o tejto osade datuje až z roku 1345.
 
Predseda Klubu Kulpínčanov Pavel Zima hovoriac o tomto občianskom združení vyzdvihol, že je to mimovládna, nezisková organizácia založená pred 4. rokmi a jej členovia sa snažia o prosperitu Kulpína. V pokračovaní odznelo pásmo slova a hudby venované Jankovi Kráľovi. Za pomoci početných účinkujúcich pripravil ho učiteľ Ján Kopčok.
 
V druhej časti programu sa domáci a hostia, medzi ktorými boli aj najvyšší obecní a matiční funkcionári, premiestnili do parku, kde bola odhalená busta Janka Kráľa.
 
foto
 
Toto je prvá z desiatich búst, ktoré by sme v tomto parku chceli postaviť – povedal Pavel Zima
 
Busta sa nachádza pred tým istým kaštieľom, voľakedajším sídlom významnej srbskej statkárskej rodiny Stratimirovićovcov, ktorej dcéry tu pred 164-mi rokmi v ďalekom roku 1846 podúčal romantický búrlivák, reprezentatívny básnik slovenského literárneho romantizmu Janko Kráľ. Pre príznačné nekonformné postoje a nepredvídateľné správanie mu prischla prezývka „divný Janko“.
 
foto
 
Bustu odhalili predsedovia Klubu Kulpínčanov a Miestneho spoločenstva Pavel Zima a Branislav Cesnak
 
Z umeleckého a urbanistického aspektu o buste a vzácnom historickom areály, v ktorom je ona umiestnená, hovoril akademický maliar Pavel Čáni. Nemohol pritom nepodotknúť, že starobylý komplex narúšajú stavby z novšej doby. Tiež ozrejmil plány postupného rozmiestňovania v tvare podkovy aj ďalších búst významných osobností, ktoré poznačili život tejto osady.
 
V kulpínskom parku plánujú rozostaviť busty týchto osobností: Stevan Stratimirović, Janko Kráľ, Djordje Stratimirović, Milan Hodža, Georgije Branković, Pavel Jozef Šafárik, Michal Milan Harminc, Lenka Dundjerská, Laza Kostić a Djoka Dundjerski.

Komentárov  

0 #2 re:Guest 2010-07-25 09:35
Citovanie Anonymný:
veľká hanba.......
Nahlásiť administrátorovi
-2 #1 Guest 2010-07-24 04:22
veľká hanba.......
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články