Slovenská evanjelická cirkev jubiluje

Slovenská evanjelická cirkev jubiluje
 
Rok 2010 je pre Evanjelickú cirkev a.v. na Slovensku, ale aj pre každú v iných krajoch pôsobiacu slovenskú evanjelickú, lebo z nej vyšli, rokom jubilejným. Uplynulo 400 rokov od povestnej Žilinskej synody, ktorá zjednotila, už začiatkom 17. storočia jestvujúce evanjelické cirkevné zbory na Slovensku ( vtedy ich už bolo 419 ) do jednej cirkevnej organizácie. Reformačne zmýšľajúca cirkevná i svetská moc si podali ruky a 1610. roku zvolali do Žiliny synodu.
 
foto
 
Oslavy 400. výročia Žilinskej synody vrcholili na hrade Branč, neďaleko Senice
 
Palatín Juraj Turzo využil svoju politickú moc a vplyv a duchovní, ako Eliáš Láni, Izák Abrahámides, Samuel Melik a iní svoju duchovnú vplyvnosť. Tak vznikla nová, samostatná cirkev v hornom Uhorsku. Prešlo 400 rokov, na tú udalosť však ani dnešná ECAV nezabúda. Celý tento rok vďačná cirkev žije spomínaním. Ústredná slávnosť sa však, za prítomnosti mnohých domácich i zahraničných hostí udiala medzi 29. júnom a 5. júlom. Žilina tak znovu žila synodou. Prvé dva oslavné dni (29.-30.jún) boli venované vedecko historickému spomínaniu, druhé dva dni (1.-2.júl) prebiehala pracovná synoda ECAV, a v ďalších dvoch dňoch (3.-4.júl) sa oslavy diali na námestiach v Žiline, plné rôznych vystúpení, počnúc detskými súbormi ( spevy, scénky ), cez umelecké pásma, po spevokoly dospelých. Bohoslužobné stretnutia s početnými hosťami kazateľmi sa diali aj po okolitých cirkevných zboroch. Len žiaľ, že všetky chrámy v ktorých sa diali tie prelomové udalosti patria dnes rimsko katolíckej cirkvi a tá po žiadnu cenu nedovolila, aby sa počas osláv, čo aj len modlitba vďaky predniesla v nich. Posledný deň osláv (5. júl) sa udial pri už tradičnom stretnutí evanjelikov na hrade Branč, neďaleko Senice, vo sviatok Cyrila a Metóda, spomienky na martýra Jána Husa a iných evanjelických martýrov, kde sa za nádherného počasia stretlo okolo dve a pol tisíc veriacich a kde hosťom kazateľom bol biskup SEAVC v Srbsku Samuel Vrbovský.
 
foto
 
Na Branči kázal biskup SEAVC v Srbsku Samuel Vrbovský
 
Treba spomenúť, že sa oslavy diali pod patronátom prezidenta Slovenskej republiky, Ivana Gašparoviča, ktorý sa osobne zúčastnil otváracej akadémie, pozdraviac jubilujúcu cirkev s vďakou, že práve evanjelická cirkev dala slovenskému národu mnohé významné osobnosti kultúry, vedy i politiky.
 
MgrTh. Juraj Šefčík
 
Redakčná poznámka: Na službách Božích na Branči liturgovali seniori Juraj Šefčík, Eva Juríková a konsenior Miroslav Hvožďara a zúčastnili sa početní farári a farárky.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články