Spoločný koncert Kovačičanov a Austrálčanov

Včera večer v Kovačici
 
Spoločný koncert Kovačičanov a Austrálčanov
 
V austrálskej Victorii v meste Laverton v Melbourne zo 450 slovenských evanjelických rodín sú združené v jedinom slovenskom evanjelickom cirkevnom zbore na austrálskom kontinente. Tamojší dolnozemskí Slováci založili i Spolok Ľudovíta Štúra a vybudovali si i vlastný prístrešok. Postavili si ho sami, zo svojich finančných prostriedkov v Lavertone, v jednej z okrajových melbournských štvrtí. Toto všetko im pomáha udržiavať slovenský zvyk, tradície a kultúru, ale čo je najdôležitejšie - odovzdávať štafetu mladšej generácii, aby nezabúdala na svoje korene. Že to dobre robia potvrdili včera večer v Kovačici.
 
foto
 
Temperamentná karička - východoslovenský tanec v kruhu
 
foto
 
Tanečnice z Melbourne
 
foto
 
Tance zo Zamaguria
 
V rámci spolku Ľudovíta Štúra v Lavertone už niekoľko desaťročí pôsobí tanečná skupina. Sú rozdelení na niekoľko skupín, ako: najstaršia, stredná, najmladšia... Podnikli už niekoľko zájazdov do Vojvodiny a na Slovensko...Najnovší z nich práve prebieha a začal sa na Slovensku, kde sa v Nitre zúčastnili na XI. Matičnom svetovom festivale slovenskej mládeže a na 32. ročníku Gemersko-malohontských folklórnych slávností Klenovská rontouka 2010 a mali aj ďalšie koncerty v niekoľkých mestách, Hosťovanie v Srbsku začali včerajším koncertom v Kovačici.
 
foto
 
Vystúpenie speváckej skupiny Sláviky
 
foto
 
Nadherný spev Zuzany Gajanovej
 
foto
 
Solový spev Chrťanovej z Austrálie
 
Spolok Ľudovíta Štúra z Lavertonu dnes vystupuje v Padine, zajtra v Hajdušici a v sobotu v Jánošíku. Z Banátu sa presťahujú do Báčky, kde budú mať celovečerné programy v Selenči a Petrovci. Na záver vystúpia v Lugu.
 
foto
 
Dueto hudobníkov
 
foto
 
Najmladší fanúšikovia krajiny klokanov
 
Text Katarína Pucovská
Autor fotografií Ján Špringeľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články