V Aradáčskom šírom poli

Tretí festival zvykov a obyčají v strede Banátu
 
V Aradáčskom šírom poli
 
Banátčania sa pokúšajú spestriť kultúrnu ponuku svojich miest a osád na rôzne spôsoby, najčastejšie zakladaním rôznych festivalov, umeleckými a športovými podujatiami: v Crepaji na veľkonočný pondelok prebieha chýrečný Crepajský fiáker; okrem Kovačického októbra v „osade insity“ tohto roku pribudli ešte dve akcie Guča v Kovačici (máj) a Kúzla kukurice (september); v Idvore, rodnej dedine svetoznámeho vedca Mihajla Pupina, sa začiatkom augusta chystá druhá Meloniáda; v Pančeve sa prednedávnom zakončil Karneval; v Zreňanine sa chystajú Dni piva; v Tomaševci sa prvý júlový víkend zakončili jubilejné desiate majstrovstvá sveta v starodávnej kolektívnej hre Banatske šory; výnimkou nie je ani Aradáč...
 
foto
 
Boľovčania
 
foto
 
foto

 
Včera odznel tretí Festival zvykov a obyčají V aradáčskom šírom poli. Po najhorúcešom dni v tomto roku a za prítomnosti vzácnych hostí z Veľvyslanectva SR, Zhromaždenia AP Vojvodiny, Národnostnej rady slovenskej menšiny, Matice slovenskej v Juhoslávii, mesta a obce Zreňanin, početným divákom (bolo ich zhruba tisíc) na nádvorí základnej školy sa predstavila desiatka súborov. Ustálené spôsoby konania, správania a návykov z minulosti Slovákov, ale i Srbov a Maďarov, prezentovali obecenstvu, okrem hostiteľov aj Boľovčania, Pazovčania, Erdevíčania, Petrovčania, Kysáčania, Padinčania, Ostojićevčania, tri súbory zo Zreňaninu a hostia z družobnej dediny Mojmírovce (okolie Nitry, Slovensko).
 
foto
 
Záber z otváracieho ceremoniálu
 
foto
 
Mojmírovčania
 
foto
 
GIK Banat Zrenjanin
 
Súbor zo Slovenska mal v deň pred festivalom viac ako dvojhodinový koncert na otvorenom javisku a zožal nejeden potlesk nadšených fanúšikov sláčikovej a dychovej hudby, spevov, tancov a krojov. Ďalšími sprievodnými akciami festivalu boli výstava združení spolkov žien zo všetkých regiónov Vojvodiny, expozícia olejomalieb a mini jarmok so stánkami na ochutnávku výrobkov známych tamojších vinárov, či predaj výšiviek a suvenírov Aradáčaniek.
 
foto
 
Petrovčanky
 
foto
 
Záber z výstavy združenia žien
 
Po festivale bola na nádvorí školy ľudová veselica. Do tanca hrali Mojmírovčania a hostitelia. Organizátori vynaložili veľkú námahu na organizovanie tohto podujatia, čo sa im aj vo veľkej časti podarilo.
 
Text a fotografie: Ján Špringeľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články