Americký bankár zo Šariša

SLOVENSKÉ NÁRODNÉ SLÁVNOSTI 2010
(celý program si možno pozrieť v osobitnom okienku SNS z pravej strany)
 
Americký bankár zo Šariša
 
Výstava pod názvom Americký bankár zo Šariša je zaradená do tohtoročného programu Slovenských národných slávností a otvoria ju v piatok 6. augusta 2010 o 11:00 hodine. Nainštalovaná bude v Dome MSS Ľudovíta Mišíka v Báčskom Petrovci.
 
Výstava predstaví jediného amerického bankára zo Slovenska, ktorého podpis sa nachádzal aj na amerických dolároch.
 
foto
 
Michal Bosák sa narodil v roku 1869 na Slovensku a ako 16 ročný odišiel hľadať šťastie do Ameriky. Pracoval tvrdo aby si zarobil trochu peňazí. Bol však šikovný a po čase rozbehol vlastný obchod. V roku 1897 z malej krčmičky už bol veľkoobchod s liehovými nápojmi. Zároveň si Bosák otvoril súkromnú banku, MICHAL BOSAK PRIVATE BANK a agentúru lodných spoločností. Ako 33 ročný už pomáhal pri otváraní aj iných bánk.
 
Svoje meno preslávil tak, ako sa to žiadnemu Slovákovi nepodarilo. V jeho dobe americká vláda povoľovala národným bankám vydávať doláre. Aj First National Bank dostala toto povolenie a tak podpis Michala Bosáka sa dostal na americké doláre. Ako prezident tejto národnej banky sa jeho meno objavilo na 5-, 10- a 20-dolárových bankovkách, ktoré boli vydané 25. júna 1907. Michal Bosák ako 46 ročný, založil aj štátnu banku, ktorá niesla názov Bosak State Bank. Hodnota Bosákových podnikov v tom čase sa odhadovala až na 15 miliónov dolárov.
 
foto
 
Rodinný príbuzný Michala Bosáka Martin Bosák (na fotografii s autorkou textu – foto Oto Filip) je jedným z autorov knihy a výstavy Americký bankár zo Šariša
 
Pri príležitosti 130. výročia narodenia tohto známeho slovenského bankára, vznikla Spoločnosť Michala Bosáka, ktorá okrem iného organizuje súťaže na podporu ekonomického a obchodného vzdelávania študentov a udeľuje Cenu Michala Bosáka.
 
Michal Bosák sa vyznačoval vytrvalosťou, čestnosťou a pracovitosťou. Bez týchto vlastností nebolo možné dosiahnuť to, čomu sa hovorí "americký zázrak". Na Slovensku chodil do školy iba štyri roky, pretože musel rodičom pomáhať pri poľnohospodárskych prácach. V Amerike si čoskoro uvedomil, že vzdelanie je základným predpokladom pre dôstojný život, preto sa neustále vzdelával. Navyše, veľa úsilia, času a vlastných peňazí venoval osvetovej práci a vzdelávaniu slovenských detí a mládeže v Amerike a na Slovensku. Stál na čele viacerých národných organizácií, vydával týždenník Slovenská obrana, pomáhal rodnému Slovensku pri jeho obnove po prvej svetovej vojne. Počas prvej svetovej vojny, v máji 1917 zorganizoval miliondolárovú zbierku "na agitáciu za samostatnosť Slovenska".
 
V roku 1976 pri príležitosti dvestoročnice USA Michala Bosáka zaradili medzi štrnásť najvýznamnejších Slovákov v amerických dejinách.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 Guest 2010-10-26 11:59
:silly:
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Guest 2010-10-26 11:54
:P
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články