Na Horniaky s Cestou na Dolnú zem

Na Horniaky s Cestou na Dolnú zem
 
Folklórny súbor Klasy zo Starej Pazovy počas týždenného zájazdu úspešne absolvoval dva medzinárodné festivaly na Slovensku: 37. Medzinárodný akademický festival folklórnych súborov Akademická Nitra 2010 a 45. Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve. Na Detvu sa dostali ako minuloročný víťaz festivalu Tancuj, tancuj a na Akademickú Nitru vďaka spolupráci s organizátorom festivalu FS Zobor.
 
foto
 
Cestou na Dolnú zem v Nitre
 
V rámci festivalu Akademická Nitra (6 - 8. júla) staropazovský folklórny súbor najprv vystúpil v Dolnom Ohaji, kde predviedli celovečerný koncert a v druhý festivalový deň a na gala koncerte sa predstavili s víťaznou choreografiou z minuloročného festivalu Tancuj, tancuj – Cestou na Dolnú zem. Pre defilé si zvolili choreografiu Frajerôčka moja. Na Festivale v Nitre medzi jedenástimi súbormi zo zahraničia okrem Klasov bol tam aj FS Krajan Vojvodina a KUS Dimitrije Tucović z Belehradu.
 
foto
 
Klasy na Akademickej Nitre
 
Na Folklórnych slávnostiach pod Poľanou v Detve (9. do 11. júla) Klasy už boli jediní predstavitelia dolnozemských Slovákov. Vystúpili v rámci programu súborov a skupín Slovákov zo zahraničia Krajanská nedeľa.
 
Na Detve, v centre jedného z najčulejších a najbohatších folklórnych regiónov, hneď na začiatku zažili milé uvítanie, na ktoré si dlho budú pamätať. Po predstavení a prezradení odkiaľ prichádzajú, všetci ich srdečne vybozkávali ako svojich starých známych. A ihneď potom sa začali nácviky nových tancov zo Slovenska pre spoločný program. Tie skúšky v škole tanca boli viachodinové aj predpoludním aj poobede, na viac ako 30 stupňov, v jednej miestnosti kde bolo okolo 500 tanečníkov z celého sveta. Bola to náročná ale užitočná skúsenosť pre staropazovských tanečníkov lebo zakúsili prácu s profesionálnym choreografom a naučili sa aj nové tance.
 
Klasy na scéne detvianskeho amfiteátra, ktorá je jednou z najpôsobivejších scén v prírode, nepredviedli víťaznú choreografiu Cestou na Dolnú zem, keďže si režisér programu zo štyroch ponúknutých choreografii tradičných ľudových zvykov zvolil dynamickú choreografiu V krčme za stolami.
 
foto
 
V krčme za stolami na Detve
 
Pri návrate domov Klasy s celovečerných programom vystúpili aj v Galante, kde im organizátori dožičili aj niekoľko hodín oddychu na plavárni Termál Centrum Galandia.
 
foto
 
Pred vystúpením v Galante
 
Na všetkých vystúpeniach Klasy vyvolali búrlivé potlesky a získali sympatie divákov. Čelní ľudia Klasov Zdenko Uheli, umelecký vedúci a Zlatko Ruman choreograf, tento zájazd oceňujú na výbornú.
 
Boli to náročné festivaly a od tanečníkov požadovali zodpovedné vystúpenia. Nevystali však bohaté skúsenosti a nechýbali samozrejme ani príjemné zážitky.
 
Anna Simonovićová
Foto: Archív Klasov

Komentárov  

+1 #2 Folklorny subor KlasyZlatko Ruman 2010-07-26 07:40
D'akujeme organizatorom v Galante na peknom privitani a ešte krajšom pobaveni v Galandii a vel'my chutnom obede.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Krajanský pozdravnovinarka 2010-07-24 17:34
:-) Pozdrav z Galanty
Galanta 12. júl 2010

Kultúrne leto 2010 v Galante sa nesie v znamení množstva podujatí pre širokú verejnosť. Tí, ktorí prišli na „Krajanský pozdrav“ 12. júla 2010 o 19:00 hod do MsKS určite neoľutovali.
Už tradične hlavnou organizátorkou, srdcom a dušou podujatia bola PaedDr. Anka Piláriková, za Spolok Slovákov z Maďarska. Spoluorganizátorom bol Domom Matice slovenskej v Galante a podujatie finančne podporilo mesto Galanta.
Od skorého rána dýchal Dom Matice slovenskej čulým ruchom. V Átriu sa varil guláš, tak asi pre 100 ľudí. FS SKUS Janka Čmelíka zo Starej Pazovej zo Srbska dorazil prvý. Srdečne ich privítala Anka Piláriková, ktorá ako sama prezradila, po otcovej línii pochádza zo Starej Pazovej. Veru si spolu aj zaspievali Pazovské piesne v Átriu Domu MS, čomu sa potešil šéfkuchár aj pomocníci. Po dobrom obede sa vybrali zástupcovia na prijatie k primátorovi mesta a ostatní krásne vyobliekaní v krojoch na hlavné námestie, kde krátko vystúpili. Medzitým dorazil aj FS KUS bratia Banas z Chorvátska. Keďže hlavné vystúpenie bolo naplánované až na večer všetci sa išli okúpať do Termál Centra Galandia, čo patrične ocenili.
Nastúpení v krásnych krojoch sa stretli večer o 19:00 hodine v Divadelnej sále MsKS, kde bol už pripravený aj pán Ivan Ožvát sólista Opery SND. Veľkolepý večer, plný ľudových, ale aj národných piesní striedajúci sa s vystúpeniami tanečníkov a spevákov – Slovákov zo Srbska a Chorvátska nadchol všetkých prítomných.
Stretnutia takéhoto druhu nás veľmi obohacujú, hlavne keď sú pripravené na takej vysokej, dalo by sa povedať profesionálnej úrovni. Nuž Slováci, pozdravte tam našich v tom ďalekom kraji. Do ďalšieho stretnutia Dovidenia.

Zlatica Lehotská
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články