100. výročie narodenia Stanislava Mečiara

100. výročie narodenia Stanislava Mečiara
 
V prvý deň Matičných slávností v Martine sa konal v dopoludňajších hodinách 4. augusta 2010 seminár o Stanislavovi Mečiarovi pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia. Seminár otvoril predseda Matice slovenskej Jozef Markuš. Na seminári bola prítomná aj jediná dcéra Stanislava Mečiara, Slávka žijúca v Argentíne. Po skončení seminára jej bola odovzdaná kniha „Stanislav Mečiar – krídlami proti víchru“.
 
foto
 
Príhovor Slávky Mečiarovej na Národnom cintoríne
 
Prednášajúcimi boli pracovníci Matice slovenskej – PaedDr. Pavol Parenička, CSc., PhDr. Štefan Baranovič, Mgr. Peter Cabadaj a PhDr. Tomáš Winkler, PhD. Vo svojich príspevkoch predstavili činnosť Stanislava Mečiara v Matici slovenskej, jeho význam pre slovenskú literatúru a pôsobenie počas emigrácie.
 
foto
 
Spisovateľ Tomáš Winkler rozpráva o S. Mečiarovi
 
Popoludní sa zišli na Národnom cintoríne predstavitelia Matice slovenskej, členovia rodiny Mečiarovej, zástupcovia mesta Prievidze a mnohí priaznivci tejto osobnosti. Slávka Mečiarová, ktorá už tretíkrát pochovávala svojich rodičov, vložila ich urny do pripraveného hrobu.
 
foto
 
Hrob S. Mečiara a jeho manželky Anny
 
Po skončení obradu sa skupina odobrala na otvorenie Múzea Jozefa Cígera Hronského, ktoré vzniklo zásluhou MS. V jeho priestoroch sa nachádzajú aj dokumenty o pôsobení Zahraničnej Matici slovenskej, ktorej predsedom bol po smrti J. C. Hronského spoluzakladateľ Stanislav Mečiar.
 
Na druhý deň navštívila Slávka Mečiarová rodisko svojich rodičov – Prievidzu. Matičiari ju sprevádzali po najvýznamnejších pamiatkach mesta. Prítomným sa prihovárala peknou slovenčinou, za ktorú je vďačná svojim rodičom.
 
Matica slovenská má veľkú zásluhu na priblížení osobnosti Stanislava Mečiara slovenskej verejnosti. Po roku 1945 upadol na dlhé roky do zabudnutia. MS ho neidealizuje, ale upozorňuje na jeho veľký prínos pre slovenskú literatúru – bol univerzitným profesorom, literárnym vedcom, redaktorom, prekladateľom, básnikom a významným pracovníkom MS.
 
Anna Sabová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články