Bohatstvo našich osád

SNS 2010
 
Bohatstvo našich osád
 
...bolo čiastočne prezentované na dnešnom jarmoku umenia, ktorý prebiehal v popoludňajších hodinách na Ulici maršala Tita. Krása ručných prác, remesiel, cukrárstva, kulinárstva, vinárstva...boli predstavené na početných stánkoch. Návštevníci si tu mohli kúpiť jarmočné dobroty a umelecké výtvory početných spolkov, združení a jednotlivcov.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Foto Jaroslav Grňa
 
foto
 
V evanjelickom kostole v Báčskom Petrovci pri príležitosti SNS 2010 usporiadali Deň otvorených dverí (Foto Jaroslav Grňa)
 
foto
 
Snáď najkrajšia vôňa na jarmoku – vôňa praženej klobásy prilákala i hladných i sýtych (Foto Katarína Pucovská)
 
foto
 
Muzika hraj!
 
foto
 
...a mladšia skupina petrovských folkloristov si na jarmoku i zatancovala
 
foto
 
V café na hlavnej ulici, v chládku pod košatými lipami v dnešné slávnosťové sobotné odpoludnie sa príjemne sedelo
 
foto
 
Príjemne bolo aj v chýrečnej Vrbare
 
foto
 
Vo Vrbare dnes pripravili i program pre najmenších, v rámci ktorého nevystalo ani bábkové divadlo
 
foto
 
V Galérii Zuzky Medveďovej si návštevníci môžu obzrieť výstavu Svetom, moje, svetom - O slovenských drotároch
 
foto
 
Umelecké drôtené výrobky (FOTO Katarína Pucovská)
 
Druhý deň Slovenských národných slávností spravidla prebieha v znamení slávnostného zhromaždenia Matice slovenskej v Srbsku. Na tohtoročnom zhromaždení aktuálna predsedníčka MSS Katarína Melegová – Melichová podala správu o dvoch desaťročiach obnovenej matičnej činnosti v našej krajine. Aktivity spred 20 rokov a vtedajšie ustanovujúce zhromaždenie ako aj predchádzajúcu činnosť na obnovenie Matice, sprítomnil prvý predseda vtedajšej Matice slovenskej v Juhoslávii Michal Spevák. Hovoriac o súčasnej národnostnej problematike vyjadril názor, že utvorením Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny vskutku rozvíjame dve podobné inštitúcie z ktorých je Matica slovenská v Srbsku, pre nemožnosť čerpania financií zo štátneho rozpočtu, v podriadenom postavení Po príhovoroch vzácnych hostí z domova a SR boli udelené matičné uznania zaslúžilým združeniam a jednotlivcom.
 
Dnešný program sa nesie i v znamení tradičného stretnutia slovenských učiteľov ale aj športových a kultúrnych podujatí. Usporiadaná bola súťaž basketbalistov, turnaj vo futbale mladších kadetov, súťaž vo varení zajačieho paprikáša, detská módna show, vernisáž výstavy o slovenských drotároch, prezentácia kníh v organizácii Asociácie slovenských spolkov žien, a vo večerných hodinách bude Z hrsti úprimnosti – galakoncert našich folklórnych súborov.
 
foto
 
Slovenské národné slávnosti do Petrovca privedú i početných predavačov
 
Včera večer v rámci kultúrno-umeleckého pásma Báseň plátenná tohtoročné Slovenské národné slávnosti otvorila podpredsedníčka Národného zhromaždenia Srbska Gordana Čomićová. V druhej časti včerajšieho prvého slávnosťového večera sa početným návštevníkom predstavil Folklórny súbor Sálašan z rumunského Nadlaku.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články