Z hrsti úprimnosti

SNS 2010
 
Z hrsti úprimnosti
 
Folklórne a spevácke skupiny z početných slovenských prostredí venovali čo len za hrsť úprimnosti zo svojej plodnej ochotníckej činnosti publiku na ihriskách ZŠ Jána Čajaka, kde včera večer prebiehal gala program tohtoročných Slovenských národných slávností.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Foto Katarína Pucovská
 
foto
 
V knižnici Štefana Homolu si návštevníci počas všetkých troch dní SNS 2010 môžu obzrieť výstavu exlibrisov Viktora Chrenka Oči duše a tiež navštíviť predajnú výstavu kníh Slovenského vydavateľského centra
 
Druhý deň SNS sa tradične nesie i v znamení stretnutia slovenských učiteľov. Okrem odborných prednášok z oblasti školstva, našim zaslúžilým učiteľom sa na tomto stretnutí udelili i osobitné uznania za prínos k zveľadeniu osvetovej činnosti. Na stretnutí bol i prednášateľ fyziky na našom chýrečnom slovenskom gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci Jaroslav Grňa, ktorý sa zaoberá i fotografovaním. Aj túto udalosť zvečnil svojim fotografickým aparátom.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Foto Jaroslav Grňa
 
V podvečerných hodinách v priestoroch reštaurácie Aróma Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov usporiadal vydarený program pri príležitosti vyhodnotenia súbehu o najstaršiu fotografiu tunajších slovenských mladomanželov. Program bol spestrený predvádzaním svadobných zvykov zo Sriemu, Banátu a Báčky.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Foto Jaroslav Grňa
 
Dnešný, posledný deň SNS 2010 sa v ranných hodinách začal súťažením športových rybárov, stolných tenistov, poľovníkov a šachistov ako aj bohoslužbami v rímskokatolíckom kostole. Napoludnie sa v Maglići usporiadala prezentácia filmu Slovensko 2009 – cyklistická expedícia. V popoludňajších hodinách Baptistická cirkev zorganizovala koncert duchovných piesní a prebiehalo i stretnutie slovenských novinárov.
 
V podvečerných hodinách sa na nádvorí KUS Petrovská družina s koncertom vážnej hudby predstaví Kyjovský komorný orchester z Českej republiky a Komorný zbor Zvony zo Selenče. Nevystane ani futbalový zápas FK Mladosť a galakoncert detských folklórnych súborov V medovníkovom domčeku. O 21:00 v sieni SVD je na programe divadelné predstavenie Obrazy môjho sveta ART Centra Chlieb a hry zo Starej.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články