Ukončený tohtoročný nacionálny sviatok vojvodinských Slovákov

SNS 2010
 
Ukončený tohtoročný nacionálny sviatok vojvodinských Slovákov
 
Slovenské národné slávnosti sa od vlani stali našim nacionálnym sviatkom. V tomto roku však, toto naše najvýznamnejšie celonárodnostné snemovanie, bolo zorganizované nie až tak honosne ako to bolo v rokoch minulých a na akú úroveň sme si už po troške boli zvykli. Podľa slov predsedu obce Báčsky Petrovec Vladimíra Turana, dôvodom boli skromnejšie finančné prostriedky, s ktorými disponovali organizátori podujatia. Či však iba v tomto nedostatku financií treba hľadať dôvod vystátia najvyšších štátnych predstaviteľov tak zo Srbska ako aj zo Slovenska na tomto najväčšom zhromaždení Slovákov mimo svojej pravlasti?
 
foto
 
Foto Ján Špringeľ
 
Ustálené obsahy Slovenských národných slávností však nevystali. Boli tu zastúpené aj športové aj kultúrne podujatia, a naplnené bolo aj motto SNS: „Stretajme sa, aby sme na seba nezabudli a aby sme sa potom zabudnutí nestratili“. Stretli sa aj deti V medovníkovom domčeku - na galakoncerte detských folklórnych súborov.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Foto Ján Špringeľ
 
Tento festival vojvodinských Slovákov prekročil hranice regiónu ba i Srbska a zaujal jedno z popredných miest medzi najdôležitejšími spoločensko-kultúrnymi podujatiami Slovákov žijúcich mimo Slovenska. Jeho medzinárodný charakter je čoraz väčší, keďže narastá i počet Slovákov, ktorí do Petrovca prichádzajú na slávnosti z rôznych kútov sveta, vrátane Slovenska. Zhodnotil to veľvyslanec SR v Belehrade J.E. Igor Furdík prihovárajúc sa prítomným na slávnostnom otváracom programe tohtoročných SNS 2010.
 
Slávnosti sa teda stávajú poznávacou značkou vojvodinských Slovákov, našim brendom a preto by sme sa k nim napokon tak mali aj stavať. Zodpovednejší prístup a maximálna spolupráca organizátorov sú nanajvýš nevyhnutné. Iba tak sa môžeme vyhnúť početným chybám, nedopatreniam, improvizáciám, dotváraniam na poslednú chvíľu, amatérskym zásahom...
 
Museli by sme napokon skoncovať s našou komótnosťou a raz a navždy sa zbaviť toho nášho príslovečného, nie však aj chváli hodného: BUDE AKO BUDE! A nech je už raz tak AKO MÁ BYŤ.
 
Slávnosti boli prvýkrát zorganizované roku 1919 v Báčskom Petrovci. Ich pôvodná idea – promócia kultúry, historiátu a slovenského jazyka sa dodnes uchovala. Športové podujatia taktiež dotvárajú náplň SNS.
 
foto
 
foto
 
Takto bolo na zápas FK Mladosť z Petrovca a novosadských futbalistov (Foto Ján Špringeľ)
 
foto
 
Strelci z Kovačice (Foto Ján Špringeľ)
 
foto
 
Súťaž šachistov pri speve a tanci (Foto Ján Špringeľ)
 
Medzi novšie obsahy Slovenských národných slávností, a s nárokom stať sa tradičnými, sa v tomto roku zapísalo aj stretnutie slovenských vojvodinských novinárov, ktorých zastrešuje Asociácia slovenských novinárov.
 
foto
 
(Foto Ján Špringeľ)
 
Text Katarína Pucovská
Foto Ján Špringeľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články