Deň zeleniny v Hložanoch

Deň zeleniny v Hložanoch
 
Predstavitelia Združenia poľnohospodárov a Miestneho spoločenstva Hložany už po štvrtýkrát zorganizovali Deň zeleniny, na ktorom prezentovali kráľovnú zelenín – hrubostennú papriku, čiže baburu. A nielen to, Hložančania dnes varili i fazuľovicu i tancovali.
 
foto
 
Foto Jasminka Činčuráková - Galambošová 
O hložianskej babure, ktorú ministerstvo poľnohospodárstva tohto roku uznalo ako osobitnú odrodu, hovorila tajomníčka Združenia poľnohospodárov Hložany Zuzana Kukučková. Na otváraní podujatia sa prítomným prihovorili aj predseda združenia Dušan Kolár, podpredseda Zhromaždenia obce báčsky Petrovec Siniša Stanivuk, ako i náčelník pre hospodárstvo v tejto obci Ján Jovankovič.
 
Návštevníci si tu mohli obzrieť pestré stánky pestovateľov z Hložian, Futogu, Lalite a zo Silbaša a nechýbali ani stánky Spolku žien Slovenka a ekologického združenia Ekos z Hložian.
 
A kým si návštevníci Dňa zeleniny kupovali papriku, rajčiaky, uhorky, kapustu, mrkvu a ostatné vitamíny, členovia poroty hodnotili ako sú stánky upravené. O titul najkrajšieho súťažilo 16 stánkov, no odmenené boli len štyri. Najoriginálnejšie bol upravený stánok Márie Šeprákovej. Na tretie miesto sa dostal stánok Juraja Semartonského, na druhé stánok Anny Pagáčovej a prvou cenou bol odmenený stánok účastinnej spoločnosti Dolina.
 
Okrem súťaže o najupravenejší stánok v Hložanoch dnes prebiehala aj súťaž o najťažšiu papriku. O druhé miesto sa rozdelili Anna Pagáčová a Pavel Šeprák mladší, pretože takzvané babury, ktoré odovzdali, mali rovnakú hmotnosť - 255 gramov. O desať gramov viac mala babura ktorú dopestovala Zuzana Balážová, takže sa ocitla na prvom mieste.
 
Fazuľovica tiež opečiatkovala Deň zeleniny v Hložanoch a na nádvorí kaviarne Pod lipami ju v kotlíkoch varilo 30 kuchárov. Podľa mienky odbornej poroty si tretie miesto zaslúžil Juraj Fekete. Druhé miesto tohto roku pripadlo Pavlovi Gažovi a najchutnejší kotlíkový bôb uvaril Ján Dierčan starší. Pekne to voňalo a aj chutilo aj z ostatných kotlíkov, no a pri veselej hudbe sa po večeri mohlo už len tancovať.
 
M.CH.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články