Bohaté a rôznorodé obsahy VII. Budárskych dní

Bohaté a rôznorodé obsahy VII. Budárskych dní
 
V Slankamenských Vinohradoch sa v nedeľu 15. augusta uskutočnili VII Budárske dni, manifestácia ktorou si v tomto malom mestečku na svahoch Fruškej Hory spomínajú na budárenie čiže stráženie vinohradov, na sladučké plody a vínnu révu. Tohtoročné Budárske dni sa začali týždeň pred ústrednou oslavou turnajom v malom futbale a vyvrcholili kultúrno umeleckým programom 15. augusta.
 
foto
 
V nedeľňajšom programe sa zúčastnili tanečníci a speváci FS Klasy, ktorý tohto roku boli hostiteľmi a hosťujúce súbory KUS Zvolen z Kulpína, Krajan Vojvodina, Mladost z Poljanov pri Požarevci, Aleksandrovo zo Subotice, Ivo Lola Ribar z Krčedina a spisovateľ a herec Gojko Todorović.
 
Svojou prítomnosťou Budárske dni poctili aj Martin Zloch, podpredseda Zhromaždenia APV, Anna Tomanová Makanová, podpredsedníčka Výkonnej rady APV a predsedníčka NR SNM a Milina Sklabinská, riaditeľka Ústavu pre kultúru Slovákov, ktorí priniesli pozdravy Slovákov zo Šídu, kde tamojší Slováci oslávili dvojsté výročie od príchodu na tie priestory a sté výročie posviacky evanjelického kostola. Budárske dni svojou prítomnosťou poctili aj Ján Pšenica, radca veľvyslanca SR v Belehrade, početní predstavitelia z obce Indjija, Stará Pazova, Sriemskeho regiónu a riaditeľka Asociácie pre edukáciu a regionálny rozvoj Daniela Ďurašová, vďaka ktorej sa do Slankamensých Vinohradov dostala finančná podpora z Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí nielen pre túto manifestáciu ale aj pre vynovenie miestností pre potreby SKUS Vinohrady a občanov.
 
Okrem ústredného programu v rámci Budárských dní prebiehala už tradičná súťaž vo varení rybacej polievky a najchutnejšiu tentoraz pripravil Zlatko Burda z Vinohradov. Tiež prebiehala aj súťaž o najchutnejšie víno, keď ako najlepšie komisia ocenila víno Gojka Aćimovića. Zorganizovaný bol aj Bazár zdravia, výstavy ručných prác a špecialít. V ranných popoludňajších hodinách v evanjelickom kostole boli slávnostné služby Božie ktoré mal na starosti velebný pán farár Igor Feldy zo Starej Pazovy, keď sa predstavil aj cirkevný spevokol pod vedením predčitateľky Anny Dingovej a pokonfirmačná mládež pod vedením Anny Vestegovej. Služieb Božích sa zúčastnili aj hostia z Hajdušice, Aradáča, Lugu, Padiny, Starej Pazovy a manželský pár Rybárskovcov, ktorý priniesol pozdravy od Slovákov z ďalekej Austrálie.
 
Vo večerných hodinách sa na univerzálnom ihrisku mládež zabávala do pozdných ranných hodín pri hudbe Dúhy z Aradáča a Nenormalni Balašević zo Starej Pazovy a ani v tomto roku nevystal budársky ohňostroj.
 
V tomto roku sú Budárske dni po prvýkrát vyhlásené za podujatie všeobecného významu v obci Indjija, poznamenal Ján Macho predseda miestneho spoločenstva Sl.Vinohrady, oceňujúc tohtoročnú manifestáciu na výbornú so sľubom že VIII. Budárske dni, na ktoré prípravy začali už v pondelok po tohtoročnej manifestácie, budú ešte krajšie a bohatšie.
 
A. Simonovićová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články