Dni Kovačice v Trenčíne

19. a 20. augusta
 
Dni Kovačice v Trenčíne
 
Trenčania i návštevníci tohto slovenského mesta sa môžu dnes a zajtra zoznámiť s kultúrou Slovákov žijúcich v Kovačici. Dni Kovačice spoločným projektom pripravilo Mesto Trenčín a Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka v Kovačici. Zaujímavé podujatie, ktoré predstaví kultúru, ľudové zvyky a obyčaje Slovákov z Kovačice, sa uskutoční na Štúrovom námestí v Trenčíne dňa 20. augusta 2010.
 
foto
 
Dni Kovačice v Trenčíne sa dnes o 16:00 v ART - centre Synagóga začali výstavou Umenie z Kovačice, kde sa predstavil tokár a umelec Pavel Vereský, najmladšia generácia kovačických insitných maliarov a s ručnými prácami kovačické ženy. O hodinu neskôr vo Verejnej knižnici M. Rešetku usporiadali Literárno-umelecké popoludnie, kde hostia prezentovali svoje knihy a literatúru.
 
Zajtra popoludní o 15.00 na Štúrovom námestí svoje tradície, obyčaje a zvyky Kovačickou detskou svadbou predstavia najmladší Kovačičania. V programe sa prezentujú hlavne obyčaje, ktoré nasledujú po sobášnom obrade: privádzanie nevesty, hádzanie metly, podávanie medu, vítajkanie, delenie balíkov, príchod s ratolesťou, tanec s mladuchou, káčerací tanec a tanec s metlou, ako aj mnohé svadobné vinše (obradové a žartovné vinše, vinše starejšieho a starejšieho oddavača, družbov, družíc a iné), piesne a tance.
 
Organizovanie detskej svadby je v Kovačici starodávnym zvykom. Deti hrou na svadbu spríjemňovali nedeľné poobedie starším ľuďom, ktorí v lete sedávali pred domami. Tento zvyk sa takmer pravidelne zachovával do konca 60-tych rokov, neskoršie sa zjavoval iba ojedinele a v 90-tych rokoch takmer zanikol. V roku 2007 však z iniciatívy Pavla Baláža vtedajšieho predsedu MOMS v Kovačici a dnes predsedu Memoriálneho strediska Dr. Janka Bulíka v Kovačici, opäť ožil.
 
Nevystane ani príprava a degustácia kovačických špecialít.
 
Zajtrajší večer bude patriť organovému koncertu Janka Siromu. Začiatok stanovili na 19:00 a v prebiehať bude v Piaristickom kostole sv. Františka Xaverského.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články