Hontianska paráda

Hontianska paráda
 
...je folklórny festival, ktorý sa pravidelne koná od roku 1996 v osade Hrušov na Slovensku. Cieľom festivalu je priblížiť dávno zabudnuté roľnícke práce a staré remeslá ale aj zorganizovať vystúpenia domácich a zahraničných folklórnych súborov a ochutnávky rôznych špecialít. Na tohtoročnom 15. festivale Hontianska paráda, ktorý prebiehal v Hrušove v dňoch 20.-21. augusta 2010. sa zúčastnili aj Selenčania.
 
foto
 
Na Hontianskej paráde Selenča sa predstavila tradičnými jedlami ako je domáci bôb (fazuľová polievka), vyprážané šišky, herovky, fašírky... Predviedli i tradičné spôsoby prípravy týchto jedál, a predstavili sa i svojím ľudovým krojom, domácou pálenkou, obliekaním selenčskej mladej nevesty a bohatou video prezentáciou osady. S históriou osady sa návštevníci mohli oboznámiť i zo starých fotografií ako aj zo zbierky starých maľovaných tanierov. Nevystala ani bohatá ponuka rôznych ručne vypracovaných suvenírov v rôznych technikách.
 
foto
 
Selenčania na priestore pomenovanom Krajanský dvor predstavili tradičné remeslá, ktoré boli predvádzané na tvári miesta. Tu sa ručne šili cirokové metly a bola aj ukážka saráčskeho remesla (saráč je remeselník , ktorý vytvára výrobky z kože). Tento priestor prilákal mnoho návštevníkov, snáď aj vďaka ľudovej hudbe, srdečnosti hostí a dobrej domácej pálenke . Podľa slov starostu obce Ing. Pavla Bedníka, Selenčanom sa podarilo priečku, ktorú postavili predchodcovia, - súbory zo Srbska, ktoré sa v minulých ročníkoch zúčastnili na tomto podujatí - posunúť o stupienok vyššie. Návštevníci si tu vychutnávali tradičné jedlá a obdivovali slovenčinu hostí a ich zvyky, kroje a obyčaje.
 
foto
 
Tím Selenčanov, ktorý mal za úlohu predstaviť Selenču v najkrajšom svetle počítal tridsať členov. Podľa ocenenia starostu, možno konštatovať, že si všetci splnili stanovené úlohy. Nadviazané boli mnohé kontakty a priateľstvá, ktoré v budúcnosti zaiste zintenzívnia spoluprácu ako v kultúrnom tak aj v hospodárskom zmysle.
 
foto
 
Na spiatočnej ceste výprava sa zastavila v Modrom kameni, dedinke v ktorej žije bývalý Selenčan Ján Pecník so svojou rodinou. V jeho reštaurácii Červené víno sa všetci spoločne občerstvili.
 
foto
 
Organizátorom tohto zájazdu bolo Združenie pre ochranu kultúry, tradície a umenia „Selenča“.
 
Juraj Beredi-Ďuky

Komentárov  

0 #2 ČepoDenis 2010-08-31 01:58
Mala by si lebo tam sa naozaj oplati ist....je tam super...
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 HIšudykatarinka 2010-08-29 14:49
krasne vam tam bolo,paradne,možno si to pojdem o rok osobne pozriet
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články