GENETICKY MODIFIKOVANÁ SÓJA

GENETICKY MODIFIKOVANÁ SÓJA
 
Podľa voľných odhadov jednotlivých poľnohospodárskych znalcov, v našej krajine sa GMO sója značne rozmnožila a jednotlivci tvrdia, že je ňou obsiatych až 30 percent celkových sójových výmerov. V odžackej obci, v Ratkove je problém vypuklý a dnes ráno sa na základe nariadenia inšpekcie, začalo s ničením porastov na jednotlivých parcelách. V tomto prostredí je potvrdených zo 50 ha GMO sóje, pre ktorú Generálny inšpektorát vydal príkaz ničenia. V Západo-báčskom obvode je takejto sóje najmenej 100 ha.
 
V minulý štvrtok, po nevydarenom pokuse zorania porastov, dnes ráno polícia blokovala cesty smerujúce do časti chotára, v ktorej sa GMO sója nachádza, a preorávanie sa úspešne začalo.
 
Do štvrtkovej nevydarenej akcie bolo zapojených až 150 policajtov, avšak vtedy boli bezmocní pred početnými majiteľmi parciel, ktorí zabránili traktorom vojsť do polí. Preto dnes polícia a traktoristi inšpektorátu začali akciu v skorých ranných hodinách.
 
Riaditeľ generálneho inšpektorátu Dušan Pajkić pre RTV vyhlásil, že reagujú na každú prihlášku a vychádzajú do polí kontrolovať všetky podozrivé výmery.
 
Pestovanie geneticky modifikovaných rastlín v našej krajine je zákonom zakázané. Tresty pre fyzické osoby, ktoré porúšajú zákon a pestujú GMO rastliny môžu byť až 100.000 dinárov.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články